Slimme meter

Veel Rotterdammers hebben hun oude gas- en elektriciteitsmeters al laten vervangen door een slimme meter. Dit is een digitale meter die u precies laat zien wanneer u hoeveel energie verbruikt. Zeker in combinatie met een energieverbruiksmanager maakt dit het gemakkelijker om energie te besparen.

ACTIE
Woning van voor 1990?

Vraag een Energieadvies Eigen Woning aan!

Meer informatie

Waarom een slimme meter?

Vanaf 2015 vervangen de netbeheerders in Nederland wijk voor wijk de oude meters door nieuwe, slimme exemplaren. Die slimme meters hebben een aantal voordelen.

 • U hoeft geen meterstanden meer door te geven. De netbeheerder leest de slimme meter namelijk op afstand uit en geeft de meterstanden door aan uw energieleverancier. Hierdoor zijn ook schattingen verleden tijd.
 • Als u wilt, kan uw energieleverancier u dankzij de metingen elke twee maanden een overzicht van uw energieverbruik sturen. U kunt daardoor zien aankomen of u het geschatte jaarverbruik gaat overschrijden en eventueel stappen ondernemen als dat dreigt te gebeuren.
 • Tot slot: met behulp van de slimme meters krijgt de netbeheerder meer inzicht in hoeveel energie op welk moment nodig is in Nederland. Die informatie is noodzakelijk om energievraag en -aanbod beter te kunnen afstemmen. Zo dragen slimme meters ook bij aan een efficiëntere verdeling van de beschikbare (wind- en zonne-)energie.

Advies op maat: een persoonlijke kosten en batenberekening op Milieu Centraal

Maak berekening

Nog meer inzicht met een energieverbruiksmanager

Met de slimme meter ontvangt u, als u dat wilt, elke twee maanden een actueel overzicht van uw energieverbruik. Wilt u preciezer weten waarmee en wanneer u het meeste energie verbruikt? Sluit dan een energieverbruiksmanager aan op uw slimme meter. Een bekend voorbeeld hiervan is de Toon van Eneco, maar er zijn nog veel meer vergelijkbare apparaten en apps op de markt. De energiemanager laat zien hoeveel energie u op één dag gebruikt en hoe u daarop het meest kunt besparen. Vaak kunt u met een app ook apparaten op afstand aan- en uitschakelen, bespaardoelen instellen of uw verbruik vergelijken met anderen. Hiermee bespaart u naar schatting vijf tot tien procent op uw energiekosten.

 

Vragen over Slimme meter

 • Ik wil graag een slimme meter! Hoe regel ik dit?
 • Hoe kies ik de beste energieverbruiksmanager?

Feiten

 • Wettelijk is bepaald dat uw netbeheerder uw slimme meter zes keer per jaar mag uitlezen en uw verbruik mag doorgeven aan uw energieleverancier. Wilt u dit niet, dan kunt u deze functie ook uit zetten.

 • De slimme meter is digitaal en registreert zelf uw energieverbruik. Uw meterstanden worden automatisch doorgestuurd naar uw energieleverancier.
 • Wekt u zelf energie op? En verbruikt u dat niet allemaal zelf? Dan levert u die overige energie terug aan het openbare net. De slimme meter registreert de energie die u terug levert.

Fabels

 • Met een slimme meter geef ik een stukje privacy op. Hier hoeft u niet bang voor te zijn. Er gelden strenge wettelijke veiligheidseisen voor de energienetten en het dataverkeer via de slimme meter.

 • De meterhuur van een slimme meter is hoger dan de huur voor mijn oude meter. Dit klopt niet. De huur blijft gelijk. De Energiekamer NMa (Nederlandse Mededingingsautoriteit) stelt deze jaarlijks vast.

 • Het is verplicht om de slimme meter de accepteren. Nee, dit is niet verplicht. Zonder slimme meter moet u echter wel jaarlijks uw meterstanden door blijven geven.

Gaat u aan de slag met energiebesparing?

Wij helpen u graag

Wilt u als Rotterdamse woningeigenaar aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken? Dan ondersteunen de gemeente en haar samenwerkingspartners u graag met praktische tips en voorlichting.

Blijf op de hoogte
Contactpersoon
Informatiepunt Duurzaam Gemeente Rotterdam

Andere maatregelen voor Slim omgaan met energie

Slimme meter

Meer inzicht helpt u besparen

Meer info
Energiezuinige verlichting

Kleine moeite, groot resultaat

Meer info