Energiezuinige verlichting

Wie aan energiebesparing denkt, denkt misschien niet direct aan verlichting. Toch gaat er in veel huishoudens een aanzienlijk deel van de energierekening op aan stroom voor de lampen; gemiddeld €120,- per jaar. Door slimmer om te gaan met het verlichten van uw huis, kunt u hier al snel veel op besparen!

Zuinig met licht

Het ligt misschien voor de hand, maar u kunt het meest besparen op verlichting door de lampen gewoon zo min mogelijk aan te zetten. Laat lampen nooit aanstaan in ruimtes waar u niet aanwezig bent en zet waar mogelijk tijdschakelaars op uw verlichting. Profiteer daarnaast optimaal van het daglicht door gordijnen open te laten en te zorgen voor lichte ruimtes in huis. Zorg er ook voor dat het licht niet geblokkeerd wordt door grote planten of accessoires in de vensterbank. In sommige huizen kan een lichtbuis of lichtkoepel een manier zijn om minder lamplicht nodig te hebben.

Advies op maat: een persoonlijke kosten en batenberekening op Milieu Centraal

Maak berekening

Overstappen van gloei- naar ledlampen

Heeft u nog gloei- of halogeenlampen in uw huis hangen? Overstappen naar ledverlichting kan u op termijn zo'n acht procent schelen op uw energierekening! Hoewel lichtbronnen op basis van led aanzienlijk duurder zijn in aanschaf dan gloeilampen, levert dit dus al snel een flinke besparing op. Als u elf gloei- en halogeenlampen vervangt, bespaart u zo'n €30,- per jaar. Daarbij gaat een ledlamp acht tot vijftien keer langer mee. Energiezuinige verlichting verdient zichzelf dus dubbel en dwars terug en is daarmee een slimme investering.

Vragen over Energiezuinige verlichting

  • Moet ik direct al mijn lampen vervangen voor ledverlichting?
  • Zijn ledlampen energiezuiniger dan spaarlampen?
  • Hoe komt het dat ledlampen zoveel energiezuiniger zijn?

Stappenplan

Wilt u weten welke ledlamp u moet kiezen? Milieu Centraal ontwikkelde hiervoor een handig stappenplan!

Volg het stappenplan

Feiten

  • In een gemiddelde Nederlands huishouden zijn nog elf gloeilampen en dertien halogeenlampen te vinden.

  • Energiezuinige lampen belasten het milieu veel minder, doordat ze tot 85 procent minder energie gebruiken.

  • Vanaf september 2018 kunt u geen halogeenlampen meer kopen. Gloeilampen zijn al een tijdje niet meer verkrijgbaar.

Fabels

  • Het aan- en uitzetten van tl-buizen en spaarlampen kost meer stroom dan ze gewoon aan laten staan. Hier klopt niets van. Zet lampen altijd uit als u een ruimte verlaat, al is het maar kort!

  • Ledlampen geven allemaal hetzelfde, felle licht. Dit is niet waar, ledlampen zijn verkrijgbaar in alle soorten, maten en kleuren en geven zoveel licht als u zelf wilt. Speciale ledspotjes zijn ook gewoon te dimmen.

  • Het is zonde om nog werkende gloeilampen weg te gooien. Dit lijkt zo, maar is niet waar. Een gloeilamp verspilt onnodig veel energie en is daarom slecht voor het milieu. Het weggooien wordt ruimschoots gecompenseerd.

Gaat u aan de slag met energiebesparing?

Wij helpen u graag

Wilt u als Rotterdamse woningeigenaar aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken? Dan ondersteunen de gemeente en haar samenwerkingspartners u graag met praktische tips en voorlichting.

Blijf op de hoogte
Contactpersoon
Informatiepunt Duurzaam Gemeente Rotterdam

Zij gingen u voor

Met energiezuinige verlichting

Alle verhalen
Scoren met Energie Rotterdam Sportsupport en adviesbureau Penderfields , een woning uit de jaren 2000 tot nu Lees het verhaal
'Verduurzamen moet je leuk maken' Nel en Frieda , een appartement uit de jaren '60 en '70 Lees het verhaal
Energiebewuste huurder spekt zijn beurs Woonbron , een woning uit de jaren '80 Lees het verhaal

Andere maatregelen voor Slim omgaan met energie

Slimme meter

Meer inzicht helpt u besparen

Meer info
Energiezuinige verlichting

Kleine moeite, groot resultaat

Meer info