Zonnepanelen

Investeren in zonnepanelen loont. Met een zonne-installatie op uw dak kunt u zelf duurzame energie opwekken en gebruiken. Dat is niet alleen goed voor het milieu; het levert op termijn ook geld op. Waar moet u aan denken als u zonnepanelen wilt aanschaffen? En wat zijn de mogelijkheden om te investeren als u zelf geen geschikt dak of groot budget heeft?

Hulp bij de aanschaf van zonnepanelen

Het installeren van zonnepanelen heeft veel voordelen. Zelf stroom opwekken zorgt bijvoorbeeld voor een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot. Het traject tussen het besluit om zonnepanelen te nemen en de uiteindelijke installatie kan echter best ingewikkeld zijn. Het kan bijvoorbeeld moeilijk zijn om een keuze te maken uit alle bestaande opties. Daarnaast is niet ieder dak geschikt voor panelen.

De gemeente helpt

De gemeente Rotterdam helpt u graag om optimaal te profiteren van zonne-energie. Op deze pagina vindt u daarom een lijst met veel gestelde vragen én antwoorden om u te helpen wanneer u eraan denkt om zelf zonenpanelen aan te schaffen. Zo maakt u eenvoudig een weloverwogen keuze.

Advies op maat: een persoonlijke kosten en batenberekening op Milieu Centraal

Maak berekening

Zonnepanelen op een groen dak

Wanneer u overweegt om zonnepanelen aan te schaffen, loont het om u ook te verdiepen in de mogelijkheden van een groen dak. Dankzij de koele lucht boven een dak met planten en kruiden, leveren uw zonnepanelen namelijk meer op. Daarnaast houdt u regenwater langer vast én blijft het koeler in huis. Lees meer over de voordelen van zonnepalenen in combinatie met een groen dak op de pagina over groene daken.

Collectieve zonneprojecten in Rotterdam

Woont u in Rotterdam en wilt u profiteren van zonne-energie, maar heeft u geen geschikt dak voor zonnepanelen? Bijvoorbeeld omdat u in een flat of in een boomrijke omgeving woont? Of wilt u graag gebruikmaken van schonere energie, maar past het (nu) niet binnen uw budget om een volledige eigen zonne-installatie aan te schaffen? Zelfs dan kunt u profiteren van zonne-energie! Namelijk door te investeren in één van de collectieve zonneprojecten in de stad. In Rotterdam ontstaan steeds meer initiatieven waarbij u samen met uw buurtgenoten kunt investeren in een collectief zonnedak. Uw investering verdient u dan terug door uw lagere energierekening. Meer informatie hierover is te vinden op de pagina over collectieve zonneprojecten.

Vragen over Zonnepanelen

 • Wat zijn de financierings- en subsidiemogelijkheden voor zonnepanelen?
 • Waar moet ik op letten bij het aanschaffen van zonnepanelen?
 • Bestaat er verschil in kwaliteit van zonnepanelen?
 • Wat levert de installatie van zonnepanelen me op?
 • Kan ik zonnepanelen ook huren of leasen?
 • Waar moet ik op letten bij het onderhoud van mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen voor dummies

Het aanschaffen van zonnepanelen vraagt om een flinke investering. Net zoals bij het kopen van een auto, is het verstandig om u hier eerst goed in te verdiepen. Het gratis e-book 'zonnepanelen-voor-dummies' staat vol tips en adviezen over wat er komt kijken bij het kopen van zonnepanelen.

Download het boek

Feiten

 • Als u op zoek gaat naar zonnepanelen zegt de prijs niet alles. Wel is het over het algemeen een goede graadmeter van de kwaliteit: hoe goedkoper, hoe groter de kans op een lage kwaliteit.

 • Wanneer u zonnepanelen op uw dak wilt leggen, is het meestal niet nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen.

 • Op een groen dak leveren zonnepanelen meer rendement op. Dit komt omdat de lucht boven een groen dak net iets kouder is. Lees meer over de voordelen op de pagina over groene daken.

   

Fabels

 • Chinese panelen zijn per definitie van mindere kwaliteit dan Europese. Dit hoeft niet zo te zijn, laat u informeren door een expert over wat voor u de beste panelen zijn.

 • Ik kan beter wachten met het installeren van zonnepanelen tot zonnepanelen nóg beter zijn. Als dat zo is, kunt u altijd wel blijven wachten. Het is beter om gewoon de stap te wagen. Uw energierekening daalt vanaf dag één!

 • Zonnepanelen worden vanzelf door de regen schoongespoeld, en hebben daarom geen extra onderhoud nodig. Dat is niet waar. Door vervuiling loopt de opbrengst een paar procent terug. Denk daarom goed na over hoe u het onderhoud gaat regelen!

Gaat u aan de slag met energiebesparing?

Wij helpen u graag

Wilt u als Rotterdamse woningeigenaar aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken? Dan ondersteunen de gemeente en haar samenwerkingspartners u graag met praktische tips en voorlichting.

Blijf op de hoogte
Contactpersoon
Informatiepunt Duurzaam Gemeente Rotterdam

Zij gingen u voor

Met zonnepanelen

Alle verhalen
Collectieve zonprojecten in Rotterdam - , een woning uit de jaren 2000 tot nu Lees het verhaal
Postcoderoos als motor van zonne-energie VVE010 en VvE's uit de Molièrebuurt , een appartement uit de jaren '60 en '70 Lees het verhaal
Kim Tang kocht met subsidie zonnepanelen voor zijn woning in de Molièrebuurt Kim Tang , een woning uit de jaren '60 en '70 Lees het verhaal
Wonen in een zelfvoorzienend huis Noortje en Jan-Willem en Helly , een woning uit de jaren 2000 tot nu Lees het verhaal

Andere maatregelen voor Meer doen met uw dak

Zonnepanelen

Een eigen energiecentrale op uw dak

Meer info
Groene daken

Uw dak voor een duurzame stad

Meer info