Groene daken

De stad Rotterdam heeft meer platte daken dan welke stad dan ook. Deze daken zijn heel geschikt om energie op te wekken, water op te slaan óf er een gezellige lounge-, sport- of werkplek van te maken. Draagt uw dak ook bij aan een gezellige en duurzame stad?

Een groen dak: multifunctioneel

Heeft u een onbenut plat dak? Dan loont het om hier een groen dak van te maken. Een groen dak of vegetatiedak is bedekt met een laag aarde en planten. Dit kan sedumbeplanting zijn – onderhoudsarme vetplantjes en mossen – maar ook struiken, boompjes of zelfs een moestuin! Zo'n daktuin ziet er niet alleen gezellig uit, uw dak gaat ook tot twee keer langer mee én het houdt water vast wanneer het hard regent. Met groene beplanting op uw dak zorgt u er dus voor dat heel Rotterdam droge voeten houdt!

In het weekend van 2 en 3 juni 2018 zijn het weer Rotterdamse Dakendagen. Tijdens dit festival organiseert de gemeente Rotterdam een informatie- en inspiratiemarkt op de Hofbogen om te laten zien wat er allemaal mogelijk is met je dak.

Advies op maat: een persoonlijke kosten en batenberekening op Milieu Centraal

Maak berekening

Energie besparen met uw dak

Met uw dak kunt u ook energie opwekken. Bijvoorbeeld door er zonnepanelen of een stadswindmolen op te plaatsen. Hierdoor hoeft u minder of helemaal geen stroom meer te gebruiken van het net. Wanneer u zonnepanelen gaat installeren, is ook het beplanten van uw dak een goed idee. De lucht boven een sedumdak is namelijk vaak veel koeler dan op een normaal dak. Dit zijn voor zonnepanelen de ideale omstandigheden. Zonnepanelen plus een groen dak betekent dus meer rendement. Bovendien gaan de panelen langer mee. Er is nog een voordeel: een dak met gras, mos en/of planten zorgt ervoor dat uw huis in de winter warmer blijft en in de zomer koeler. Dat scheelt stookkosten én elektriciteit voor een ventilator of airco.

Vragen over Groene daken

  • Waarom draagt een daktuin bij aan droge voeten voor heel Rotterdam?
  • Kan ik elk type dak groen maken?
  • Hoe weet ik of mijn dakconstructie sterk genoeg is voor een groen dak?

Multifunictionele daken

Met uw platte dak is vaak veel meer mogelijk dan u denkt! Het is de ideale plek om een gezellige lounge-, sport- of werkplek te maken voor uzelf en al uw buren, vrienden en familie. Kijk voor inspiratie op www.multifunctioneledaken.nl.

 

Ga naar www.multifunctioneledaken.nl

Feiten

  • Zonnepanelen leveren op een groen dak tot vijftien procent meer rendement op.

  • Een groen dak zorgt ervoor dat uw platte dak tot twee keer langer meegaat.

  • In de gemeente Rotterdam is al zo'n 235.000 vierkante meter groen dak te vinden.

Fabels

  • Een groen dak is alleen mogelijk op een plat dak. Dit is niet waar, u kunt sedummatten aanleggen op een dak met een helling tot 40°. Er zijn ook speciale dakpannen met sedumbeplanting op de markt. Deze zijn heel geschikt voor schuine daken.

  • Een sedumdak aanleggen is duur. Zeker niet, u kunt al voor €55,- per vierkante meter een groen dak aanleggen. Bovendien ontvangt u subsidie van de gemeente Rotterdam, waardoor u een deel van dit geld weer terugkrijgt.

  • Voor een daktuin heb ik een omgevingsvergunning nodig. Meestal niet. Dit is alleen nodig als u aanpassingen in de constructie van uw dak moet doen. Voor een eenvoudig groen dak met dak met vetplanten en gewassen is dat meestal niet nodig.

Gaat u aan de slag met energiebesparing?

Wij helpen u graag

Wilt u als Rotterdamse woningeigenaar aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken? Dan ondersteunen de gemeente en haar samenwerkingspartners u graag met praktische tips en voorlichting.

Blijf op de hoogte
Contactpersoon
Informatiepunt Duurzaam Gemeente Rotterdam

Zij gingen u voor

Met groene daken

Alle verhalen
WoonWijzerWinkel: energieloket voor gratis en onafhankelijk advies - , een woning uit de jaren 2000 tot nu Lees het verhaal
Groene oase op oud dak Emile van Rinsum, directeur van het Rotterdams Milieu Centrum , een woning uit de jaren '50 Lees het verhaal
Op naar groener, energiezuiniger Schouwburgplein Stuurgroep 7 Square Endeavour (7SE) , een woning uit de jaren '80 Lees het verhaal
De mooiste skyline, de groenste daken Marloes Gout van Informatiepunt Duurzaam Rotterdam. , een woning in een beschermd stadsgezicht Lees het verhaal

Andere maatregelen voor Meer doen met uw dak

Zonnepanelen

Een eigen energiecentrale op uw dak

Meer info
Groene daken

Uw dak voor een duurzame stad

Meer info