Vloerisolatie

De vloer is misschien niet de eerste plek waar u aan denkt wanneer u aan de slag gaat met isolatie. Maar zeker in huizen die gebouwd zijn vóór 1983, lekt nog veel warmte weg via de kruipruimte. Bovendien kan er via de bodem vocht uw huis binnen komen. Goede isolatie is de oplossing.

ACTIE
Woning isoleren?

Maak gebruik van de 'Isolatiecoupon' ter waarde van €100!

Meer informatie

Warme voeten, lage stookkosten

Woont u in een huis waar nog geen isolatie op of onder de vloer is aangebracht? Dan heeft dat veel nadelen. Door de bodem kan er namelijk kou en vocht naar binnen komen. Dat is uiteraard niet zo goed voor de levensduur van de vloerbedekking in uw huis, maar ook niet voor de gezondheid van u en uw kinderen. Een goed geïsoleerde ondergrond zorgt ervoor dat uw huis veel warmer en droger aanvoelt. Het temperatuurverschil in een kamer op de begane grond kan oplopen tot wel 5 graden. Met vloerisolatie bespaart u dus ook flink op uw stookkosten: gemiddeld €210,- per jaar. Én u stoot 600 kilo minder CO2 uit.

Advies op maat: een persoonlijke kosten en batenberekening op Milieu Centraal

Maak berekening

Opties bij vloerisolatie

Isoleren vanuit de kruipruimte

De makkelijkste manier om uw vloer te isoleren, is om de onderkant te isoleren vanuit de kruipruimte. Tegen de onderkant van de vloer komt dan isolatiemateriaal – bijvoorbeeld thermoskussens, platen van kurk, hout, vlas, EPS of schuim, glas- of steenwol of PUR-schuim. 

Heeft u een erg vochtige kruipruimte of is deze te krap om overal goed bij te kunnen? Dan kunt u ook de bodem van de kruipruimte isoleren. Dit wordt soms gedaan met natuurlijk materiaal, zoals zand of schelpen. Er zijn ook speciale kunststof parels op de markt. Die voorkomen dat vocht uit de bodem uw kruipruimte – en dus uw huis – binnendringt. Voor kruipruimtes waarin af en toe een laag water staat, is er luchtkussenfolie dat kan drijven. Ook een laag piepschuimchips kan dan uitkomst bieden.

Isoleren onder of op de vloer

Heeft u een houten vloer en is uw kruipruimte erg laag? Dan kunt u een aantal vloerplanken weghalen, zodat u isolerend materiaal onder de planken kunt leggen. Kunt of wilt u geen planken weghalen of heeft u een betonnen vloer, dan is isolatie op de bovenkant van de vloer een optie. Bedenk wel: dit heeft gevolgen voor de drempels, deuren en plinten, aangezien de vloer hoger komt te liggen.

 

Vragen over Vloerisolatie

  • Hoe hoog moet mijn kruipruimte zijn om de vloer goed te kunnen isoleren?
  • Is het aan te raden om te kiezen voor een combinatie van bodembedekking, ondervloerse en bovenvloerse isolatie?
  • Is het slim om een vloer met vloerverwarming te isoleren?

Zelf doen of laten doen?

Bent u een ervaren doe-het-zelver? Dan lukt het misschien wel om zelf de vloer te isoleren! Schakelt u liever een professional in, vraag dan offertes aan bij verschillende bedrijven. Vervolgens kunt u kiezen voor het bedrijf dat de mooiste prijs biedt of het beste op uw wensen inspeelt. Milieu Centraal heeft een handige checklist  gemaakt waarmee u tijdens het gesprek over de offerte de juiste vragen kunt stellen.

Bekijk de checklist

Feiten

  • Na het isoleren van uw vloer gebruikt u op jaarbasis gemiddeld 320 kubieke meter minder gas.

  • Het isoleren van de vloer kost voor een gemiddelde woning ongeveer €1.800,-

  • Vloerisolatie verdient zichzelf binnen zeven à tien jaar terug. Het rendement van een investering in vloerisolatie is daarmee te vergelijken met een rente van zeven procent op een spaarrekening.

Fabels

  • Vloerisolatie bespaart weinig geld. Het klopt inderdaad dat u met vloerisolatie minder bespaart dan met gevelisolatie of dakisolatie. Toch is de besparing op uw gasrekening aanzienlijk: deze kan oplopen tot 15 procent per jaar.

  • Vloerisolatie werkt voor alle vloeren hetzelfde. Dit is niet waar, het materiaal van uw vloer en de vochtigheid van de kruipruimte hebben grote invloed op het materiaal dat u het beste kunt gebruiken. Vraag een expert om advies.

Gaat u aan de slag met energiebesparing?

Wij helpen u graag

Wilt u als Rotterdamse woningeigenaar aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken? Dan ondersteunen de gemeente en haar samenwerkingspartners u graag met praktische tips en voorlichting.

Blijf op de hoogte
Contactpersoon
Informatiepunt Duurzaam Gemeente Rotterdam

Andere maatregelen voor Isoleren voor meer comfort

Dakisolatie

Verlaagt uw energierekening aanzienlijk

Meer info
Gevelisolatie

Voor een gezond en comfortabel huis

Meer info
Vloerisolatie

Geen koude voeten en tocht over de vloer

Meer info
(Drie)dubbel glas

Minder last van tocht en lawaai

Meer info
Verwarming

Lager energieverbruik, beter voor het milieu

Meer info