Verwarming

In een relatief koud land als Nederland zijn stookkosten een van de grootste kostenposten op de energierekening. Zeker in de winter kost het warmhouden van uw huis veel energie. Wist u dat u met een aantal kleine veranderingen al snel op verwarmingskosten kunt besparen? En dat er ook andere, milieuvriendelijkere manieren van verwarmen zijn?

ACTIE
Woning isoleren?

Maak gebruik van de 'Isolatiecoupon' ter waarde van €100!

Meer informatie

Verwarmen zonder verspillen met deze tips

Als u slim omgaat met uw verwarming, kunt u gemakkelijk €550,- per jaar besparen. Zeker wanneer uw huis niet of slecht geïsoleerd is, is zuinig stoken belangrijk. Gelukkig is besparen op energie relatief eenvoudig met een aantal kleine gedragsveranderingen.

 1. Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar u bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Hiermee bespaart u gemiddeld €200,- per jaar.
 2. Zet de thermostaat 's nachts en als u overdag weggaat op 15 graden. Daarmee bespaart u gemiddeld €210,- per jaar. Heeft u vloerverwarming? Zet dan uw thermostaat op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang. Zet uw verwarming nooit helemaal uit: dit kan 's zomers zorgen voor vocht in huis – met ongezonde schimmel en huisstofmijt als gevolg – en 's winters voor bevroren leidingen. Vindt u het telkens aan- en uitzetten van uw verwarming lastig? Schaf dan een klokthermostaat aan. Die kunt u zó instellen dat uw huis behaaglijk is als u opstaat of thuiskomt en dat de cv uit gaat voordat u gaat slapen of vertrekt.

 3. Als u de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al op 15 graden zet (bij vloerverwarming 17 -18 graden), bespaart u gemiddeld nog eens €20,- per jaar.
 4. Zet uw thermostaat als u thuis bent één graad lager dan u gewend bent. Daarmee bespaart u €80,- euro per jaar. Als u bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg.

 5. Verwarm uw slaapkamer niet. Daarmee bespaart u gemiddeld €60,- per jaar. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken.

 6. Doe gordijnen dicht om warmteverlies tegen te gaan. Zorg ervoor dat de gordijnen op de vensterbank eindigen, zodat ze in ieder geval niet de radiatoren of convectoren bedekken. Dat zou namelijk het warmteverlies via de ramen juist versterken. Isolerende raambekleding, zoals een gordijn, is handig als extra isolatie of als isolerend glas niet mogelijk is.

Advies op maat: een persoonlijke kosten en batenberekening op Milieu Centraal

Maak berekening

Duurzame alternatieven voor uw cv-ketel

Met bovenstaande slimme tips zorgt u ervoor dat u minder aardgas verspilt. Dat is een goede zaak, want door de verbranding van aardgas in uw cv-ketel stoot u vervuilende CO2 uit. Het liefst willen we daarom helemaal van aardgas af. Bij het klimaatakkoord in Parijs is afgesproken dat onze huizen in 2050 allemaal aardgasvrij zijn. Daar hoeft u niet op te wachten. Er zijn nu ook al duurzame alternatieven voor uw gasketel op de markt.

 • Zonneboiler
  Normaal gesproken leveren zonnepanelen op uw dak stroom. Bij een zonneboiler zorgen panelen voor de opwarming van een groot vat water. Dit opgewarmde water kunt u vervolgens gebruiken om uw huis te verwarmen. Het water uit de zonneboiler levert meestal niet genoeg warmte om helemaal van gas los te komen, maar een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 190 m3 gas. Dat is 340 kg minder CO2-uitstoot. 

 • Pelletkachel
  Een pelletkachel lijkt op een houtkachel, maar in plaats van blokken hout worden kleine staafjes samengeperst houtafval (pellets) verbrand. Het is een duurzame én goedkope manier om uw huis te verwarmen. U hoeft immers minder gas te gebruiken voor verwarming en omdat de pellets worden gemaakt uit afval zijn ze erg goedkoop. Een gemiddeld huishouden bespaart hiermee al gauw zo'n €500,- per jaar.
 • Warmtepomp
  Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en gebruikt dit om uw huis mee te verwarmen. Een warmtepomp verbruikt stroom, maar geen gas. Hierdoor daalt de CO2-uistoot voor de verwarming van uw huis gemiddeld met 50 tot 60 procent. Als u ook nog eens zelf uw stroom opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen of een windmolen, stoot u nog minder uit.

Bovenstaande maatregelen vragen een behoorlijke investering, maar leveren op termijn een flink lagere energierekening op. Bovendien bent u met deze maatregelen klaar voor een aardgasvrije toekomst. Investeren in duurzame alternatieven voor de gasketel is bovendien extra aantrekkelijk door de Landelijke Investeringssubsidie Duurzame Energie. Hiermee kunt u tot een paar honderd euro terugkrijgen bij aanschaf van één van bovenstaande verwarmingsalternatieven.

Lees meer over wat Rotterdam nu al doet om in 2050 aardgasvrij te worden en wat dat voor u betekent.

 

Vragen over Verwarming

 • Welke bespaartechniek past het best bij mijn huis?
 • Kan ik subsidie krijgen als ik maatregelen neem om zuiniger met warmte om te gaan?

Minder verspillen met goede isolatie

Hoe bewust u ook met uw verwarming omgaat, in een huis dat slecht is geïsoleerd, verspilt u altijd meer warmte dan nodig is. Isoleren is de belangrijkste winstpakker! U kunt klein beginnen. Breng bijvoorbeeld radiatorfolie aan achter uw verwarming en isoleer uw verwarmingsbuizen. Hiermee bespaart u al snel enkele tientallen euro's.

Meer bespaartips

Feiten

 • Uw energierekening bestaat voor bijna de helft uit kosten voor de verwarming. Door slim te verwarmen, kunt u de energierekening dus sterk verlagen.

 • Door gordijnen op te hangen zorgt u voor extra isolatie van de ramen. Zorg er wel voor dat de gordijnen niet over de verwarming heen hangen!

 • De beste manier om zuinig met warmte om te gaan, is om uw huis te isoleren.

Fabels

 • Door de verwarming uit te zetten in delen van het huis, bespaar ik maar heel weinig energie. Dit klopt niet. Zet bijvoorbeeld de verwarming in uw slaapkamer uit. Dit scheelt al snel €60,- per jaar!

 • Zuinig omgaan met warmte, dat is afzien. Zeker niet! Een paar kleine aanpassingen – bijvoorbeeld de verwarming lager zetten als u op pad gaat – maken een groot verschil.

Gaat u aan de slag met energiebesparing?

Wij helpen u graag

Wilt u als Rotterdamse woningeigenaar aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken? Dan ondersteunen de gemeente en haar samenwerkingspartners u graag met praktische tips en voorlichting.

Blijf op de hoogte
Contactpersoon
Informatiepunt Duurzaam Gemeente Rotterdam

Zij gingen u voor

Met verwarming

Alle verhalen
Buurt met energie Bewonersvereniging De Bazelbuurt , een woning uit de jaren '60 en '70 Lees het verhaal
Zelfbouwwijk gaat voor duurzaam Stefan Prins , een woning uit de jaren 2000 tot nu Lees het verhaal
Energiezuinig renoveren? Huurders denken mee! Woonstad Rotterdam , een appartement uit de jaren '60 en '70 Lees het verhaal
Je huis verwarmen met restwarmte uit de haven Hayo Jager, bestuurslid VvE Ruysdaelstraat , een appartement uit de jaren '60 en '70 Lees het verhaal

Andere maatregelen voor Isoleren voor meer comfort

Dakisolatie

Verlaagt uw energierekening aanzienlijk

Meer info
Gevelisolatie

Voor een gezond en comfortabel huis

Meer info
Vloerisolatie

Geen koude voeten en tocht over de vloer

Meer info
(Drie)dubbel glas

Minder last van tocht en lawaai

Meer info
Verwarming

Lager energieverbruik, beter voor het milieu

Meer info