Gevelisolatie

Wist u dat via de muren twintig procent van de gestookte warmte verloren kan gaan? Zonde! Om dit te voorkomen, kunt u de gevels (laten) isoleren. In een huis met goed geïsoleerde gevels blijft de temperatuur constant, aangenaam en gezond. De terugverdientijd van gevelisolatie is relatief kort.

ACTIE
Woning van voor 1990?

Vraag een Energieadvies Eigen Woning aan!

Meer informatie

Drie opties voor gevelisolatie

Er zijn drie manieren waarop u uw gevel kunt isoleren.

Spouwmuurisolatie: tussen de muren

Huizen die zijn gebouwd na 1920 hebben een spouwmuur. Die bestaat uit twee muren met daartussen een open ruimte van zeven tot negen centimeter. Is de open ruimte niet gevuld met isolatiemateriaal, dan kan warmte via deze muur het huis verlaten. Daarnaast kan de open ruimte onfris gaan ruiken. Via kleine, geboorde gaatjes in de muren kunt u vrij eenvoudig isolatiemateriaal tussen de muren spuiten. Dit is een relatief eenvoudige handeling, waarmee u al snel €200,- per jaar kunt besparen.

Buitengevelisolatie: aan de buitenkant van uw huis

Kiest u voor buitengevelisolatie, dan plaatst u een compleet nieuwe gevel tegen de bestaande gevel. Deze ingreep kost meer dan de ingrepen die nodig zijn bij andere vormen van muurisolatie. Logisch is dat wel: u maakt eigenlijk een compleet nieuw, duurzaam huis van uw bestaande huis.

Binnengevelisolatie: aan de binnenkant van uw huis

Heeft uw woning geen spouwmuren? Of mag u niets veranderen aan de buitenkant van uw woning? Dan kunt u aan de binnenkant een extra wand (laten) plaatsen. Dit werkt nagenoeg hetzelfde als buitengevelisolatie.

Advies op maat: een persoonlijke kosten en batenberekening op Milieu Centraal

Maak berekening

Gevelisolatie: hoe pak ik dat aan?

Spouwmuurisolatie kunt u het beste laten aanbrengen door een gespecialiseerd bedrijf dat de geboorde gaatjes in de muur weer keurig kan wegwerken. Ook buitengevelisolatie is een taak voor professionals. Binnengevelisolatie voeren veel mensen zelf uit. Laat u wel altijd goed adviseren voordat u begint met isoleren, bijvoorbeeld via deze website of in de pop-up store. Wilt u aanspraak maken op de subsidie Energiebesparing Eigen Huis, let dan ook goed op de isolatiewaarde. Dit moet een Rd-waarde van minstens 3,5 m K/W of een isolatiedikte t/m 10 centimeter zijn.

Let op! Als u uw huis isoleert, is het noodzakelijk dat u goed ventileert om vochtproblemen te voorkomen. Vroeger ging luchtverversing in huis vanzelf, via naden en kieren. In moderne, kierdichte huizen gebeurt dat echter niet. Daarom is andere ventilatie nodig. Ventilatie kost wat energie, maar het is essentieel voor uw gezondheid en daarom geen energieverspilling. Door slim te ventileren kunt u het energieverlies zo klein mogelijk houden. Meer informatie hierover vindt u op de website van MilieuCentraal.

Vragen over Gevelisolatie

  • Hoe weet ik of mijn muren al zijn geïsoleerd?
  • Ik wil spouwmuurisolatie, kan dat?
  • Komen er geen vochtplekken op mijn muren als ik ze isoleer?

Denk ook aan uw ramen

Niet alleen via de muren kan warmte ontsnappen, ook via de ramen lekt veel duurgestookte energie weg. Zeker wanneer u enkel of eerste generatie dubbel glas heeft. Gaat u aan de slag met het isoleren van uw gevel? Denk dan ook na over de isolatiewaarde van uw ramen!

Meer informatie over (drie)dubbel glas!

Feiten

  • Huizen die gebouwd zijn na 1975 hebben altijd een vorm van gevelisolatie, dit is destijds door de overheid verplicht. De isolatiewaarde van deze materialen kan echter nog steeds laag zijn.

  • Van de woningen in Nederland met een spouwmuur (woningen die gebouwd zijn na 1920) is deze bij ongeveer de helft nog niet geïsoleerd.

Fabels

  • Het isoleren van de spouw is veel gedoe. Helemaal niet, meestal is het binnen een dag geregeld. Als het kan, gebeurt het vullen van de muur van buitenaf. U heeft dus geen werklui over de vloer!

  • Door mijn gevel te isoleren, zorg ik er juist voor dat mijn huis vochtiger blijft. Hier hoeft u niet bang voor te zijn, Isolatiematerialen zijn altijd waterdampdoorlatend. Wel blijft het belangrijk dat uw huis goed geventileerd is.

Gaat u aan de slag met energiebesparing?

Wij helpen u graag

Wilt u als Rotterdamse woningeigenaar aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken? Dan ondersteunen de gemeente en haar samenwerkingspartners u graag met praktische tips en voorlichting.

Blijf op de hoogte
Contactpersoon
Informatiepunt Duurzaam Gemeente Rotterdam

Zij gingen u voor

Met gevelisolatie

Alle verhalen
Stap voor stap naar Nul-op-de-Meter Willemijn Sneep en Joost van der Wiel , een woning uit de 19e eeuw t/m de jaren '20 Lees het verhaal
'Dankzij subsidie geen koude voeten meer' Jolanda van Steenbergen , een woning uit de jaren '60 en '70 Lees het verhaal
Bert en Ingrid verduurzaamden hun huis in de Molièrebuurt met subsidie en een energiebespaarlening Eigen Huis Coach gemeente Rotterdam , een woning uit de jaren '60 en '70 Lees het verhaal

Andere maatregelen voor Isoleren voor meer comfort

Dakisolatie

Verlaagt uw energierekening aanzienlijk

Meer info
Gevelisolatie

Voor een gezond en comfortabel huis

Meer info
Vloerisolatie

Geen koude voeten en tocht over de vloer

Meer info
(Drie)dubbel glas

Minder last van tocht en lawaai

Meer info
Verwarming

Lager energieverbruik, beter voor het milieu

Meer info