(Drie)dubbel glas

Via de ramen van uw huis kan veel warmte naar buiten ontsnappen. Zeker wanneer u enkel of eerste generatie dubbel glas heeft. Door dit te vervangen door glas dat beter isoleert, bespaart u al snel veel energie!

Waarom kiezen voor isolerend glas?

Ramen hebben een grote invloed op hoeveel warmte er uit een woning weglekt. Daarom is het verstandig om niet alleen na te denken over de isolatie van uw gevel, maar ook over de isolatiewaarde van uw ruiten. Daarvoor heeft u een aantal mogelijkheden.

Dubbel glas

Vroeger bestonden de ramen in huizen uit een enkele laag glas. Enkel glas isoleert helemaal niet – u stookt als het ware voor de buitenlucht. Vanaf de jaren '80 is het daarom gebruikelijk om een dubbele laag glas te gebruiken. Tussen dubbel glas zit een laagje lucht, wat ervoor zorgt dat er minder warmte kan ontsnappen. Vrijwel alle huizen in Nederland hebben inmiddels dubbel glas, maar naar de huidige maatstaven isoleert ook dit maar matig. Heeft u enkel of wat ouder dubbel glas? Dan loont het zeker om dit te vervangen voor hoogrendementsglas.

HR++-glas

De populairste soort isolatieglas is HR++-glas, ook wel hoogrendementsglas genoemd. Dit glas biedt meer isolatie dan gewoon dubbel glas omdat er in plaats van lucht een speciaal soort edelgas (argon of krypton) tussen de glasplaten zit. Ook heeft dit glas een extra metaalreflecterende coating, die de buitentemperatuur scheidt van de binnentemperatuur. Bij HR++-glas reflecteert deze coating 90 procent van de warmtestraling terug naar binnen.

HR+++-glas

Maar het kan nóg beter. HR+++-glas is geen dubbel glas, maar driedubbel glas, met daartussen een edelgas en een coating. Het gevolg is een nog beter isolerende ruit, waarmee er nagenoeg geen warmte meer door de ramen uw huis uit lekt.

Zijn uw kozijnen aan vervanging toe? Dan is het aan te raden om direct voor HR+++-glas te kiezen, aangezien dit de hoogste isolatiewaarde heeft. Als u alleen uw ruit zelf vervangt, dan is HR++-glas vaak voordeliger. Ga in elk geval niet zelf aan de slag, maar huur een professionele glaszetter in. Glas zetten is een precies klusje, en als u het verkeerd zet gaat dit ten koste van de isolatiewaarde.

Advies op maat: een persoonlijke kosten en batenberekening op Milieu Centraal

Maak berekening

Voordelen van hoogrendementsglas

Kiezen voor isolerend glas heeft een aantal belangrijke voordelen:

 • Allereerst gaat er met dubbel of driedubbel glas minder warmte verloren. Uw huis blijft langer warm waardoor u minder hoeft te stoken. Dat is goed voor het milieu – want minder CO2-uistoot – én voor uw portemonnee. De besparing kan al snel oplopen tot honderden euro's per jaar.

 • Een ander voordeel is dat isolatieglas voor meer wooncomfort zorgt. Met hoogrendementsglas blijft de temperatuur in de woonruimte constant en u heeft geen last meer van koude, tochtige plekken in de buurt van de ramen. Doordat er minder tocht binnenkomt, is het leven in een huis met isolerende beglazing ook gezonder.

 • Isolerende beglazing houdt niet alleen warmte binnen, het houdt ook geluid buiten. Dat is zeker prettig wanneer u aan een drukkere straat woont.

 • Isolerend glas is tot slot dikker, en daarom minder makkelijk te breken. Hoogrendementsglas werkt daarom ook inbraakwerend.

Vragen over (Drie)dubbel glas

 • Hoe zie ik of er enkel of dubbel glas in mijn kozijnen zit?
 • Waar laat ik mijn oude ramen, als ik ze eenmaal heb vervangen?
 • Hoe voorkom ik dat de ramen aan de binnenkant van mijn huis beslaan?

(Drie)dubbel glas

Huur altijd een professionele glaszetter in; (drie)dubbel glas zetten is een vak apart. Gaat het verkeerd, dan isoleert het een stuk minder goed!

Waar moet u op letten bij raamisolatie?

Feiten

 • HR++ glas en triple glas isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas.

 • Driedubbel glas is best zwaar. Laat dus goed checken of uw kozijnen het gewicht kunnen dragen. Kan dit niet, vervang dan de kozijnen of kies voor dubbel glas.

 • Heeft u alleen de ramen geïsoleerd, dan kan condens neerslaan op de muren, vloeren of het dak, met vervelende schimmel tot gevolg. Isoleer daarom ook uw muren, vloeren en dak.

Fabels

 • (Drie)dubbelglas is veel duurder dan enkel glas. Inderdaad, (drie)dubbel glas kost wat meer dan enkel glas. Maar dit weegt niet op tegen het comfort en de lage energierekening die u ervoor terug krijgt.

 • Heb ik eenmaal (drie)dubbel glas laten plaatsen, dan ben ik klaar. Nog niet helemaal. Het is ook belangrijk om goed te isoleren. Plaats daarom ventilatierooster in de kozijnen, mochten die er nog niet zitten.

 • Het laten plaatsen van (drie)dubbel glas zorgt voor veel gedoe. Nee, u kunt in een paar dagen het hele huis van nieuw glas laten voorzien. Het enige dat u zelf hoeft te doen, is eventueel wat meubels verplaatsen.

Gaat u aan de slag met energiebesparing?

Wij helpen u graag

Wilt u als Rotterdamse woningeigenaar aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken? Dan ondersteunen de gemeente en haar samenwerkingspartners u graag met praktische tips en voorlichting.

Blijf op de hoogte
Contactpersoon
Informatiepunt Duurzaam Gemeente Rotterdam

Andere maatregelen voor Isoleren voor meer comfort

Dakisolatie

Verlaagt uw energierekening aanzienlijk

Meer info
Gevelisolatie

Voor een gezond en comfortabel huis

Meer info
Vloerisolatie

Geen koude voeten en tocht over de vloer

Meer info
(Drie)dubbel glas

Minder last van tocht en lawaai

Meer info
Verwarming

Lager energieverbruik, beter voor het milieu

Meer info