Dakisolatie

Warme lucht stijgt, en dus ontsnapt de warmte waarvoor u betaalt het snelst via het dak. Bedekt u uw dak met goed isolatiemateriaal, dan bespaart u flink op de stookkosten.

ACTIE
Woning isoleren?

Maak gebruik van de 'Isolatiecoupon' ter waarde van €100!

Meer informatie

Isoleer uw dak voor een lagere energierekening

Een goed geïsoleerd dak verbetert uw huis, draagt bij aan een beter milieu én houdt u gezond. Isolatie gaat namelijk tocht, vocht, schimmel en houtrot tegen. Maar het grootste voordeel voelt u in uw portemonnee: met dakisolatie kunt u honderden euro's besparen; gemiddeld €650,- per jaar als u een verwarmde zolder heeft. Bij een onverwarmde zolder bespaart u ongeveer €400,-. Het rendement van investeren in dakisolatie is vergelijkbaar met een rente van 8 procent op een spaarrekening. Dakisolatie verhoogt meestal ook de waarde van uw huis. En het mooie is: zowel schuine als platte daken lenen zich voor isolatie!

Advies op maat: een persoonlijke kosten en batenberekening op Milieu Centraal

Maak berekening

Hoe isoleer ik mijn platte of schuine dak?

Schuin dak isoleren

Een schuin dak kunt u zowel aan de binnen- als aan de buitenkant isoleren. Aan de binnenkant kunt u bijvoorbeeld een laag IsoSpray aanbrengen: een materiaal dat bekend staat om de hoge isolatiewaarde. U kunt dit strak tegen uw afgewerkte dak aanbrengen. Heeft u een dak zonder afwerking? Breng dan isolatiewol aan tussen de buitenzijde van het dak en de afwerking.

Bij het isoleren van de buitenzijde van het dak beschermt u de hele dakconstructie tegen vocht en kou, daarom noemen we het ook wel de 'warm dak'-methode. Het isolatiemateriaal komt dan tussen de dakpannen en het houten dakbeschot te liggen.

Plat dak isoleren

Platte daken brengen vaak veel vochtproblemen mee. In koude en natte maanden krijgt het dakmateriaal veel vocht te verwerken; in warme, zonnige maanden wordt het materiaal juist erg droog. Het is verstandig om daar rekening mee te houden wanneer u aan de slag gaat met dakisolatie.

Er zijn drie methodes om een plat dak te isoleren. Ten eerste kunt u het materiaal aan de binnenzijde van de dakconstructie laten plaatsen. Het materiaal kan ten tweede op de constructie geplaatst worden, om het daarna af te dekken met dakbedekking. Tot slot kan er isolatiemateriaal óp de dakbedekking komen te liggen, dit gebeurt vooral bij dakterrassen.

Vragen over Dakisolatie

  • Wat is het nut van dakisolatie?
  • Met welk materiaal kan ik mijn dak (laten) isoleren?

Een groen dak

Heeft u een plat of licht hellend dak? Dan kunt u naast isolatie ook beplanting of zonnepanelen op uw dak aanbrengen. Zo'n groene laag werkt extra isolerend. Maar er zijn nog meer voordelen: regenwater wordt langzamer afgevoerd, uw dak gaat langer mee en zonnepanelen leveren meer op.

 

Lees meer over groene daken.

Feiten

  • Isolatiebedrijven die aangesloten zijn bij erkende brancheverenigingen bieden vaak tien jaar garantie op het materiaal en de uitvoering.

  • Huizen van vóór 1970 zijn bij de bouw vaak niet geïsoleerd. Woont u in een ouder huis? Dan loont het om uw dak alsnog te isoleren.

  • Met dakisolatie bespaart u gemiddeld €500,- per jaar op uw energierekening.

Fabels

  • Ik kan dakisolatie ook makkelijk zelf aanbrengen. Dit gaat meestal niet op: In de praktijk komt het regelmatig voor dat isolatiematerialen verkeerd wordt aangebracht, met vochtplekken, schimmelvorming en soms zelfs houtrot tot gevolg.

  • Het isoleren van mijn dak is een duur klusje. Goed, isolatie is niet goedkoop, maar verdient zichzelf vaak dubbel en dwars terug door een lagere energierekening.

  • Mijn huis is geïsoleerd, dus ik zit goed. Dat is zeker een stap in de goede richting. Maar heeft u ook gekeken naar de isolatiewaarde? Daar kan nog veel verschil in zitten. Isolatie met een hogere waarde houdt meer warmte vast.

Gaat u aan de slag met energiebesparing?

Wij helpen u graag

Wilt u als Rotterdamse woningeigenaar aan de slag om uw huis energiezuiniger te maken? Dan ondersteunen de gemeente en haar samenwerkingspartners u graag met praktische tips en voorlichting.

Blijf op de hoogte
Contactpersoon
Informatiepunt Duurzaam Gemeente Rotterdam

Zij gingen u voor

Met dakisolatie

Alle verhalen
Pionieren in een aardgasvrije wijk Daan den Ouden , een woning uit de jaren 2000 tot nu Lees het verhaal
Nieuwbouwhuis met Nul-op-de-Meter Pascal Hofmann , een woning uit de jaren 2000 tot nu Lees het verhaal

Andere maatregelen voor Isoleren voor meer comfort

Dakisolatie

Verlaagt uw energierekening aanzienlijk

Meer info
Gevelisolatie

Voor een gezond en comfortabel huis

Meer info
Vloerisolatie

Geen koude voeten en tocht over de vloer

Meer info
(Drie)dubbel glas

Minder last van tocht en lawaai

Meer info
Verwarming

Lager energieverbruik, beter voor het milieu

Meer info