VVE010 en VvE's uit de Molièrebuurt , een appartement uit de jaren '60 en '70

Postcoderoos als motor van zonne-energie

In Rotterdam staan we aan de vooravond van een bijzonder project. Nog even en dan gaat de Molière-Postcoderoos van start. Een project dat weliswaar is bedacht vanuit VVE010, dé serviceorganisatie voor alle Rotterdamse VvE's, maar dat verder is vormgegeven door VvE's uit postcodegebied 3076. Ofwel: de Molièrebuurt.

Een wijk tekenend voor de rest van de stad. Met bewoners die, net als de meesten, ook wel het nut inzien van verduurzamen en groene energie, maar niet zo goed weten hoe ze dat in hun eigen huis moeten doorvoeren. Bijvoorbeeld waar het aankomt op zonnepanelen. Toch zouden ze die best graag willen, zo bleek onlangs uit rondvraag door de buurt. En dus heeft VVE010 iets bedacht om VvE-leden alsnog de mogelijkheid te bieden groene energie op te wekken en te profiteren van een lage energierekening. Ook als ze zelf geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen.

In het hart van de postcoderoos

Iedereen die in het postcodegebied 3076, 3075, 3079 en 3084 woont, kan meedoen aan de Postcoderoos, waarbij je de Molièrebuurt moet zien als het hart van de roos en de aangrenzende wijken als bloemblaadjes. Via VVE010 kunnen zij vervolgens lid worden van de nieuw op te richten energiecoöperatie Duurzaam010 en één of meerdere certificaten à 100 euro kopen.

Profiteren met de VvE

Hoe meer certificaten verkocht worden, hoe beter. Want met de opbrengst koopt de coöperatie zonnepaneleninstallaties. Een installatie waar jij of jouw VvE door het lidmaatschap dus mede-eigenaar van wordt. Veel meer hoef je verder niet te doen. De coöperatie installeert de zonnepanelen (op het dak van de VvE zelf of anders op die van nabij gelegen publieke gebouwen) en regelt gedurende vijftien jaar het onderhoud. In ruil voor aankoop van de certificaten profiteren VvE's direct van een lagere energierekening. Een besparing die slim gebruikt kan worden om verdere verduurzaming te financieren. De Molière-Postcoderoos werkt daarmee als een motor van jouw VvE verduurzaming.

Zo hopen we op een soort zwaan-kleef-aan-effect, waarbij woningen steeds energiezuiniger worden. Beter voor het milieu, beter voor je portemonnee, maar ook: beter voor je gezondheid en woongenot. Kortom, een  win-win-winsituatie

Meer info over de Molière-Postcoderoos is te vinden op de website van VVE010.

 

 

Dit verhaal is geschreven door Herman Grimberg, projectmanager bij VVE010, en verscheen eerder in een speciale uitgave van Dagblad Metro.