Kim Tang , een woning uit de jaren '60 en '70

Kim Tang kocht met subsidie zonnepanelen voor zijn woning in de Molièrebuurt

In de Molièrebuurt in IJsselmonde staan veel eengezinskoopwoningen. De huizen zijn in wisselende staat van onderhoud – sommige woningen kunnen wel een opknapbeurt gebruiken - en de meeste woningen zijn niet bepaald energiezuinig. Daarom heeft de gemeente voor deze buurt een speciale subsidie beschikbaar gesteld om bewoners te stimuleren hun huis te verbeteren én te verduurzamen. Ook is er vanuit de gemeente een Eigen Huis Coach die de wijkbewoners gratis helpt en adviseert.

Kim Tang verhuisde drie jaar geleden naar de Molièrebuurt. Hij vertelt: "ik kreeg al snel een flyer in de bus met informatie over de speciale subsidie in onze buurt. Een jaar later kreeg ik er weer een. Toen besloot ik toch maar eens te bellen en een afspraak te maken. Ik wilde namelijk graag energie besparen en genieten van extra wooncomfort. Ook het vooruitzicht dat mijn huis meer waard zou worden sprak me aan."

Kim: "Ik vind het een goede zaak dat er extra hulp vanuit de gemeente is om bewoners hun huizen te laten opknappen. Veel huiseigenaren doen dat niet zelf, en dat vind ik zonde. Zelf wilde ik al langer mijn huis opknappen en ik had al veel nagedacht over isolatie en energiebesparing. Het feit dat ik daar nu subsidie voor kon krijgen, was voor mij een leuk extraatje, maar ook zeker een extra stimulans."

Minder rompslomp

"Ik heb de subsidie gebruikt om mijn muren en vloer te isoleren en mijn dak op te knappen en te schilderen", vertelt Kim. "Daarnaast heb ik zonnepanelen aangeschaft. Het was eerst niet duidelijk of dat ook onder subsidie zou vallen, maar Eigen Huis Coach Jerry heeft dit voor me uitgezocht en het kon. De hulp van Jerry was sowieso super. Hij heeft me geadviseerd over de maatregelen die ik kon nemen en me heel veel rompslomp uit handen genomen met het aanvragen van de subsidie en het beoordelen van offertes die ik had opgevraagd. Ik heb zelf eigenlijk heel weinig hoeven doen."

Kim is tevreden over het resultaat: "Het waren geen grote ingrepen – bij elkaar zijn ze een paar dagen bezig geweest, maar mijn wooncomfort is echt verbeterd en ook mijn stookkosten zijn stukken lager. Ik heb het nog niet laten onderzoeken, maar ik denk dat ik inmiddels zeker energielabel B heb."

In drie tot vier jaar terugverdiend

"Het meeste voordeel haal ik uit mijn zonnepaneel", vervolgt Kim. "Vorig jaar kreeg ik zelfs geld toe van de energieleverancier omdat ik meer opwekte dan gebruikte. Ik heb het uitgerekend: normaal gesproken verdien je een zonnepaneel in zeven tot negen jaar terug, maar dankzij de subsidie is dat voor mij drie tot vier jaar. Het duurt dus niet lang meer voordat ik er echt geld aan ga verdienen!"

Woont u ook in de Molièrebuurt en wilt u meer weten over de subsidie? Neem dan contact op met Eigen Huis Coach Jerry Wesemann via j dot wesemann at rotterdam dot nl of 010 - 489 4865 (maandag t/m donderdag)