Woonbron , een woning uit de jaren '80

Energiebewuste huurder spekt zijn beurs

Rotterdam gaat voor energiezuinig. Overal duiken dan ook initiatieven op om huurders en huiseigenaren de weg te wijzen naar duurzame aanpassingen. Linda Kegge, gebiedscoördinator bij Woonbron, geeft advies op maat over energie en energiebesparing.

Het gedrag van bewoners is erg belangrijk bij het besparen van energie. Als woningcorporatie steken we veel geld in het verduurzamen van onze woningen. Maar als huurders hun gedrag niet aanpassen, kun je ook in een energiezuinige woning nog een hoge energierekening hebben. Bewustwording en gedragsverandering van bewoners zijn minstens zo belangrijk als bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen of dubbele beglazing.

Besparing van 170 euro

Om dit voor elkaar te krijgen, is Woonbron eerder dit jaar een samenwerking aangegaan met WoonEnergie, dat huurders actief helpt met het verlagen van de energiekosten. Doel is om huurders energiebewuster te maken, zodat hun woonlasten afnemen. En met succes; de gemiddelde besparing is circa 170 euro per adres per jaar.

Hoe we dit doen? Simpel. Door energieadviseurs van WoonEnergie langs de deuren te sturen om huurders een test voor te leggen.  Deze test bestaat uit zeven vragen, waarbij bewoners kunnen aangeven in welke mate zij energiezuinig gedrag vertonen. Bijvoorbeeld of ze hun was buiten uithangen of in een droger stoppen. Of hoe hoog hun thermostaat staat als ze slapen of op het werk zijn. Even hoog als normaal of juist een tandje lager? En zo ja, hoeveel dan?

Bewust omgaan met energie

Door mensen bewust te maken van hun energieconsumptie, hoeveel dat kost én hoeveel ze kunnen besparen door enkel hun gedrag aan te passen, hopen we dat ook zij warm gaan lopen om meer te verduurzamen. Dat ze daarmee ook het milieu sparen, is mooi meegenomen. Maar de belangrijkste reden - voor de meesten althans - is geld. Zuinig zijn met stroom is goed voor je portemonnee.

Dat daar niet eens dure investeringen voor nodig zijn, zoals dubbele beglazing of een nieuwe, energiezuinige wasmachine, laat de EnergieTest zien. Door de thermostaat standaard een paar graden lager te zetten, bespaar je jaarlijks al gauw enkele tientjes tot honderd euro op je stroomrekening. Helemaal gratis!

Besparingswedstrijdje

Leukst zou zijn wanneer mensen na een bezoek van de energieadviseur ook onderling in gesprek raken over energiezuinig wonen. Of zelfs wedstrijdjes organiseren wie de grootste besparing weet te realiseren. Maar zelfs al doen ze het helemaal voor zichzelf, dan nog is mijn missie geslaagd. Hoe meer huurders verduurzamen, hoe beter.

Dit verhaal is geschreven door Linda Kegge, gebiedscoördinator bij Woonbron, en verscheen eerder in een speciale uitgave van dagblad Metro.