Marloes Gout van Informatiepunt Duurzaam Rotterdam. , een woning in een beschermd stadsgezicht

De mooiste skyline, de groenste daken

Rotterdam gaat voor een leefbare groene stad, voorbereid op de toekomst. Overal duiken dan ook initiatieven op om huurders en huiseigenaren de weg te wijzen naar duurzame aanpassingen. Aan het woord is Marloes Gout van het Informatiepunt Duurzaam Rotterdam.

'Daken saai? Niet in Rotterdam. Sinds de stad in 2008 als één van de eerste drie steden in Nederland een programma voor groene daken startte, met de bedoeling om daken aan te leggen met sedumplantjes, is de hoeveelheid groen op flinke hoogte enorm gestegen.

Buffer bij regenval

Dat ziet er mooi uit. Maar dat niet alleen; groene daken vormen ook een buffer bij regenafvoer en zorgen voor een langere levensduur van een dak. Zeker in stenige gebieden als het centrum en oude stadswijken zijn groene daken nodig om droge voeten te houden.

Sedum op je dak planten, is slechts één manier om beter gebruik te maken van de potentie van het Rotterdamse daklandschap. Er zijn er meer, véél meer. Denk aan huisvesting van studenten (dakdorpen), de aanleg van openbare parken (dakparken), sportdaken, loungedaken, dakmoestuinen en daken waar evenementen kunnen worden gehouden. De mogelijkheden zijn werkelijk waar ongekend.

Klimaatbestendige en veerkrachtige stad

Met de visie voor multifunctionele daken heeft de gemeente Rotterdam letterlijk ruimte gecreëerd om de waarde van dit oppervlak te gebruiken. Een toevoeging voor werk-, woon- en leefgenot. Maar tevens één van de manieren om onze stad klimaatbestendig en veerkrachtig te maken.

Slechts het begin

Inmiddels ligt er al meer dan 250.000 m2 groen dak in Rotterdam en zo'n 75.000 m2 aan zonnepanelen. Dat is slechts het begin. Dankzij de samenwerking met inwoners, bedrijven, zorginstellingen en faculteiten zal Rotterdam de kansen die het daklandschap te bieden heeft volop benutten om de stad aantrekkelijk en leefbaar te houden.

Dat je op het dak kunt wonen, werken en genieten zie je nu al op veel plekken in de stad. Kijk maar eens omhoog; voorbeelden genoeg. Wist je trouwens dat zonnepanelen op een groen dak meer energie opleveren? Dat is dubbele winst!

Inspiratie

Maar je kunt nog veel meer op een dak doen. Een stadswindmolen plaatsen bijvoorbeeld, ook dat is energiewinst. Of het gebruiken als watertuin met een waterbuffer bij extreme regenval. Sporten mét uitzicht over de stad. Flexwerken, vergaderen, tuinieren: ga voor inspiratie naar www.rotterdam.nl/groenedaken. Of bezoek het Dakpark Rotterdam aan de Vierhavensstraat bij het Marconiplein.

Deze column is geschreven door Marloes Gout van het Informatiepunt Duurzaam Rotterdam en verscheen eerder in een speciale uitgave van dagblad Metro.