Bent u eigenaar van een rijksmonument of van een pand in een beschermd stadsgezicht? Dan kan het wat lastiger zijn om duurzame maatregelen te treffen. Waarmee moet u rekening houden?

ACTIE
Woning van voor 1990?

Vraag een Energieadvies Eigen Woning aan!

Meer informatie

Alles begint natuurlijk met een check: bezit u inderdaad een rijksmonument of een pand in een beschermd stadsgezicht? U kunt op de website van de gemeente Rotterdam een zelftoets doen. Vervolgens bepaalt u door middel van de Vergunningcheck op het omgevingsloket online of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Heeft u een vergunning nodig, dan kunt u deze op dezelfde website direct aanvragen.

Wat mag wel, wat mag niet?

Voor monumenten geldt dat voor vrijwel alle zichtbare veranderingen een omgevingsvergunning moet worden aangevraagd. Panden die geen beschermd monument zijn maar wel in een beschermd stadsgezicht vallen, worden getoetst aan onder andere de welstandscriteria en de bestemmingsplannen die specifiek gelden voor deze bijzondere gebieden. Voor woningen in een beschermd stadsgezicht zijn de regels daarom vaak iets minder streng. Hier mag u bijvoorbeeld aan de achtergevel wel zonder vergunning iets veranderen of bijvoorbeeld zonnepanelen plaatsen. Om zeker te weten wat er wel en niet mag, kunt u het beste contact opnemen met de bouwinspecteurs van de gemeente.

Wilt u alles weten over het verbouwen van bijzondere gebouwen in Rotterdam? Kijk op deze speciale webpagina over monumenten.