ACTIE
Woning isoleren?

Maak gebruik van de 'Isolatiecoupon' ter waarde van €100!

Meer informatie

Een woning uit de jaren '50

Woont u in een huis dat is gebouwd in de jaren '50? Dan heeft u huis gemiddeld energielabel F of G. Lees hier wat u kunt doen om uw energielabel te verbeteren!

Architectonische kenmerken

De jaren vijftig zijn de jaren van de wederopbouw. In de jaren na de oorlog was er sprake van hoge woningnood en een groot tekort aan bouwmaterialen. Er werd snel en veel gebouwd, met industriële bouwmethoden. In het centrum van Rotterdam verrezen veel portiekflats, maar buiten het centrum verrezen ook rijtjeswoningen, vaak als onderdeel in een stedenbouwkundig ensemble met portiekflats. Deze uitbreidingswijken op de Linker Maasoever werden al vanaf 1917 ontworpen, maar pas na de oorlog gebouwd. Tussen 1946 en 1967 werden wijken in Kleinpolder, Schiebroek, Honderdentien Morgen, Zuidwijk, Pendrecht, Lombardijen, IJsselmonde, Hoogvliet, Het Lage Land en Ommoord gebouwd.

In deze bouwperiode zijn de architectonische kenmerken:

 • sobere uitstraling, goedkope materialen
 • kopgevels van baksteen en soms betonplaat
 • langsgevels van baksteen, beton en hout en glas
 • toepassing betonlatei voor draagconstructie boven ramen en deuren
 • soms worden ter verfraaiing van de gevel betonnen raamkaders toegepast
 • licht hellende en platte daken met bitumineuze dakbedekking

Bouwtechnische kenmerken

Het gebruik van niet-traditionele bouwelementen in de woningbouw neemt vanaf 1953 toe. De traditionele vloerconstructies, met de houten balkenlagen en de plank voor plank aan te brengen houten vloeren, zijn veelal vervangen door vooraf vervaardigde elementen van gewapend beton of metselwerk of ter plaatse op de bouw gestorte betonnen vloeren, mede in verband met de eisen ten aanzien van de brandveiligheid. De muren bestaan over het algemeen uit grotere holle blokken van poreus beton of geprefabriceerde betonnen platen of zijn ter plaatse gestort. De vroeg-naoorlogse woningbouw in Rotterdam kenmerkt zich door de aanwezigheid van badkamers of douchecellen nog zonder warmwatervoorziening. Ook het centrale verwarming systeem wordt tijdens het bouwproces meestal wegbezuinigd.

Deze omschrijving gaat uit van de standaard, zoals er destijds gebouwd werd. Alle aanpassingen in de loop van de tijd kunnen van invloed zijn op het advies.

In deze bouwperiode zijn de bouwkundige kenmerken:

 • dragende woningscheidende wanden van steen of beton
 • Stenen vloeren van holle baksteen of samengesteld uit prefab betonplaten op bekisting en in het werk afgestort
 • verdiepingsvloeren vaak nog van houten planken op houten of betonnen balken
 • betonnen fundering op houten of betonnen palen
 • gemetselde buitengevels, soms met spouw
 • houten kozijnen met enkel glas
 • weinig aandacht voor kierdichting
 • centrale verwarming en warmwatervoorziening nog niet standaard

 

Kansen voor energiebesparing

Er zijn in de jaren vijftig in hoog tempo bouwsystemen ontwikkeld. Het is daarom zeker aan te raden onderzoek te doen naar de bouwmethodiek van uw woning voor een goed aansluitend advies.

Vloeren, gevels en dak

Om de warmtevraag te verlagen kunt u als eerste maatregel de bouwdelen isoleren die in contact staan met de buitenlucht; de buitengevel, het dak en de begane grond. De buitengevel kunt u van binnen met isolatiedekens of hardschuimplaten isoleren en met een voorzetwand afwerken. Bij een voldoende brede spouw kunt u deze ook na-isoleren. Een andere mogelijkheid is om de gehele buitengevel te vervangen en een nieuwe buitengevel met voldoende isolatie te plaatsen. Dit geeft naast de energiebesparing ook een nieuw uiterlijk van de woning. Check daarvoor de bouwregels van de gemeente. Indien de voor- en achtergevel uit een borstwering met kozijnen en ramen bestaat, kunt u deze ook in één keer vervangen voor een nieuwe pui met een goede isolatiewaarde.

De begane grondvloer kunt u vanuit de kruipruimte isoleren met isolatiedekens of hardschuimplaten. De kruipruimte moet daarvoor droog zijn en zo nodig eerst worden voorzien van een bodemafsluiting: folie, zand of schelpen op de bodem van de kruipruimte, waardoor vochtproblemen en stankoverlast worden verholpen.

U kunt daken met een bitumen dakbedekking bij voorkeur van buiten isoleren om condensvorming te voorkomen. Als de bitumen laag nog niet aan vervanging toe is, kunt u de isolatielaag op de dakbedekking plaatsen. Pannendaken met dakbeschot kunt u van binnen isoleren met isolatiedekens of hardschuimplaten. Als de zolderverdieping niet in gebruik is, kunt u op de zoldervloer beloopbare isolatie leggen.

Ramen

Voor het verbeteren van het isolerend vermogen van de ramen kunt u de bestaande ruiten vervangen door HR++ of HR+++ glas of nieuwe kozijnen plaatsen.

Energie

Installatietechnische maatregelen voor verduurzaming zijn afhankelijk van het huishouden en de ligging van het gebouw. Voor zonnepanelen en zonnecollectoren is een goede oriëntatie van het dak ten opzichte van de zon nodig met niet teveel schaduw van schoorstenen en bomen. Voor oude verwarmingstoestellen geldt dat ze een laag rendement hebben en daardoor veel energie verspillen. In de jaren vijftig rijtjeswoningen werd meestal nog op kolen gestookt. In sommige gevallen werd een centrale verwarming aangelegd door middel van blok-, wijk- of stadsverwarming. De leidingen zijn vaak nog aanwezig. Ook zijn de verwarmingsinstallaties in de meeste gevallen vervangen voor een collectieve gasgestookte verwarming of een individuele VR-ketel. CV-ketels hebben een hoger rendement maar na 15 jaar is de vervanging voor een hoogrendementsketel aan te raden. Houd er wel rekening mee dat er een dubbelwandig kanaal nodig is voor rookafvoer en luchtaanvoer. Dit kan over het algemeen getrokken worden in een bestaand rookkanaal. Als u verder wilt gaan met besparen kunt u – in combinatie met voldoende isolatie – voor een nog duurzamere installatie kiezen zoals een HRe-ketel of een hybride warmtepomp.

Mogelijke maatregelen

Bij het verduurzamen van uw huis kunt u denken aan:

 • het isoleren van
  - de buitengevel van binnenuit met spouwisolatie, nieuwe buitengevel of binnenisolatie met voorzetwand
  - een plat dak van buiten isoleren bij vervanging dakbedekking
  - een schuin dak van binnen of de vloer van de vliering (goed aansluiten op gevelisolatie)
  - de begane grondvloer aan de onderkant
 • het plaatsen van HR++ of HR+++ glas of nieuwe kozijnen
 • het plaatsen van zonnepanelen op het dak voor elektriciteit
 • het plaatsen van zonnecollectoren voor tapwater (en verwarming – in combinatie met lage temperatuurverwarming, LTV)
 • het vervangen van oude verwarmingstoestellen voor een moderne zuinige HR107-ketel of verdergaande duurzame installatiesystemen. Houd daarbij rekening met de juiste kanalen voor aan- en afvoer van lucht en rookgas
 • het plaatsen van thermostaatknoppen op radiatoren in slaapkamers
 • kierdichting (in combinatie met ventilatie)
 • het verduurzamen van uw woning door bouwkundige maatregelen te nemen die de luchtdichtheid van het gebouw verbeteren. Het is daarbij noodzakelijk goed te blijven ventileren om schimmel in de ruimte te voorkomen.

Welke maatregelen in uw huis mogelijk zijn en het beste werken, hangt af van de specifieke eigenschappen van uw huis. In overleg met een deskundige kunt u uw plannen verder uitwerken.