ACTIE
Woning van voor 1990?

Vraag een Energieadvies Eigen Woning aan!

Meer informatie

Een woning in een beschermd stadsgezicht

Maakt uw woning deel uit van een beschermd stadsgezicht? Dan mag u uw huis vaak niet zomaar verbouwen. Toch is het ook voor u mogelijk om een aantal duurzame maatregelen te nemen. Lees hier wat u kunt doen om uw woning te verbeteren!

Een gebied of wijk in de stad met een bijzondere uitstraling en een cultuurhistorische waarde kan zijn aangewezen als beschermd stadsgezicht. Rotterdam telt op dit moment acht van deze beschermde stadsgezichten: historisch Delfshaven, Kralingen midden, Scheepvaartkwartier, Noordereiland, Vreewijk, Heemraadsingel-Mathenesselaan, Blijdorp-Bergpolder en de zeven singels van het Waterproject.

Woont u in een gebied dat is aangeduid als beschermd stadsgezicht? Dan geldt dat de gevel van uw huis, wanneer deze zichtbaar is vanaf de openbare weg, beschermd is. Het betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn voor duurzame maatregelen. De status is niet bedoeld om uw huis te 'bevriezen' in de bestaande toestand. Wel is het belangrijk is dat de uitstraling van het geheel ('het stadsgezicht') intact blijft. Denk hierbij aan eenduidigheid in het materiaal of de kleur van kozijnen. Voor verbouwingen aan de achterzijde van een woning in een beschermd stadsgezicht gelden in principe geen beperkingen. Wilt u de exacte regels inzien wat betreft vergunningsvrij bouwen, kijkt u dan in het 'Monumenten en beschermde gezichten. Vergunningvrije werkzaamheden' van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.

Woon ik in een beschermd stadsgezicht?

Weet u niet zeker of u in een beschermd stadsgezicht woont? Doe dan op de website van de gemeente Rotterdam een zelftoets. Vervolgens bepaalt u door middel van de Vergunningcheck op het omgevingsloket online of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Heeft u een vergunning nodig, dan kunt u deze op dezelfde website direct aanvragen.

Wilt u uw monumentale woning duurzaam verbouwen en weten wat de mogelijkheden zijn? Lees dan vooral verder, of neem contact op met een van de adviseurs van de gemeente.

 

Kansen voor energiebesparing

Vloeren, gevels en daken
Een ingreep die u zowel warmere voeten als minder verspilling oplevert, is het isoleren van de vloer op de begane grond. Daarvoor zijn, afhankelijk van het materiaal waar de vloer uit bestaat, diverse mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan isolatiekussens tegen de onderkant van de vloer, of schelpen of korrels op de bodem van de kruipruimte.

Maakt u weinig gebruik van zolder of vliering? Dan kunt u ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Hierdoor gaat er minder warmte verloren via het dak én hoeft u minder volume te verwarmen, de zolder blijft dan immers koud.

Vanwege de beschermde status van beschermde stadsgezichten is het meestal niet mogelijk de gevels aan de buitenzijde te isoleren. Wilt u uw gevel toch isoleren? Kies dan voor isolatie aan de binnenzijde. Daarnaast kunt u ook uw dak isoleren.

Ramen
Wanneer u in een beschermd stadsgezicht woont, kunt u uw verouderde ramen in de meeste gevallen gewoon vervangen voor beter isolerende typen. Wel moet u daarbij voldoen aan de per beschermd stadsgezicht opgestelde eisen wat betreft het materiaal, de details en de kleur. Glas-in-lood ramen kunt u eventueel terugplaatsen in meer isolerende kozijnen.

Energie
Verouderde verwarmingstoestellen als een moederhaard of gaskachel verbruiken veel energie. Een elektrische of hybride warmtepomp kan een goede vervanger zijn. Een elektrische warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis en voor warm water. Een hybride warmtepomp wordt ondersteund door een HR-ketel, die bijspringt op koude dagen of als er een tekort is aan warm water.

Zelf energie opwekken behoort ook tot de mogelijkheden. Dit kan door bijvoorbeeld zonnepanelen of zonnecollectoren op uw dak te plaatsen. Hierbij is het wel belangrijk dat de uitstraling van het stadsgezicht niet aangetast wordt. Zonnepanelen mag u daarom alleen plaatsen op de zij- of achterzijde van uw huis; buiten het zicht vanuit de openbare weg.

VvE
Woont u in een appartementengebouw in een beschermd stadsgezicht, bijvoorbeeld in de wijken Blijdorp en Bergpolder? Dan moet u voor ingrepen in of aan het pand toestemming hebben van de Vereniging van Eigenaren (VvE). Ook kunt u besluiten met de gehele VvE gezamenlijk over te gaan tot duurzame maatregelen. Denk hierbij aan het plaatsen van nieuwe ramen voor het hele pand, het aanleggen van een groen dak of het plaatsen van zonnepanelen.

Mogelijke maatregelen

Wilt u uw woning in een monumentaal stadsgezicht verduurzamen? Denk dan aan de volgende maatregelen:

  • Het isoleren van de buitengevel aan de binnenzijde.
  • Het isoleren van een plat dak aan de buitenzijde.
  • Het isoleren van een schuin dak aan de binnenzijde.
  • Het isoleren van de vloer van de zolder of vliering.
  • Het isoleren van de vloer op de begane grond.
  • Het vervangen van verouderde ramen door beter isolerende typen.
  • Het vervangen van de verwarmingstoestellen voor duurzame exemplaren.
  • Het plaatsen van zonnepanelen.

Quick wins

Ook met een aantal minder ingrijpende veranderingen in uw huis of uw eigen gedrag kunt u al snel veel energie besparen

Verlichting
Door uw verouderde lampen te vervangen door LED-verlichting kunt u snel besparen.

Water besparen
Met een waterbesparende kraan of douchekop verbruikt u een stuk minder water, zonder daarbij comfort in te leveren.

Tocht en ventilatie
Door naden en kieren af te dichten, bijvoorbeeld met tochtstrips, vermindert u tocht in de woning. Ook kunt u in onbruik geraakte schoorstenen afsluiten.

Isoleren
Isoleren kan ook op een makkelijker manier, zonder grote ingrepen aan uw woning. Isoleer bijvoorbeeld de leidingen van de CV en de warmwater leidingen. Hiermee voorkomt u onnodig warmteverlies.