ACTIE
Woning isoleren?

Maak gebruik van de 'Isolatiecoupon' ter waarde van €100!

Meer informatie

Een monumentale woning

Is uw woning een monument? Dan mag u uw huis niet zomaar verbouwen. Toch is het ook voor u mogelijk om een aantal duurzame maatregelen te nemen. Lees hier wat u kunt doen om uw woning te verbeteren!

Duurzame ontwikkeling en monumentenzorg zijn twee begrippen die meer met elkaar overeenkomen dan u in eerste instantie zou denken. 'Oude' monumenten gaan vaak al vele jaren mee en zijn daarmee een voorbeeld van duurzaamheid. 'Jonge' monumenten, vaak uit de wederopbouwperiode en relatief veel voorkomend in Rotterdam, zijn gebouwd met minder traditionele materialen, zoals staal en beton.

Voor Rijksmonumenten en gemeentelijke monumenten geldt dat het gehele pand beschermd is, dus ook de binnenzijde van het pand. Dat betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn voor duurzame en comfort verbeterende maatregelen. Natuurlijk moeten maatregelen altijd afgestemd worden op het karakter van het gebouw en moeten bijzondere elementen in stand blijven. Bij beschermde monumenten gaat behoud in eerste instantie voor vernieuwing of verbetering. Voor veranderingen aan een monument is daarom in de meeste gevallen een omgevingsvergunning noodzakelijk.

Is mijn woning een monument?

Weet u niet zeker of uw woning een monument is? Neem dan een kijkje op de monumentenlijst op Rotterdam.nl/monumenten. U kunt ook op de website van de gemeente Rotterdam een zelftoets doen. Vervolgens bepaalt u door middel van de Vergunningcheck op het omgevingsloket online of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Heeft u een vergunning nodig, dan kunt u deze op dezelfde website direct aanvragen.

Wilt u uw monumentale woning duurzaam verbouwen en weten wat de mogelijkheden zijn? Lees dan vooral verder, of neem contact op met een van de adviseurs van de gemeente. Er is ook een speciale folder over het verduurzamen van Rotterdams ergoed.

 

 

 

Kansen voor energiebesparing

Vloeren, gevels en daken
Een ingreep die u zowel warmere voeten als minder hoge stookkosten oplevert, is het isoleren van de vloer op de begane grond. Daarvoor zijn, afhankelijk van het materiaal waar de vloer uit bestaat, diverse mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan isolatiekussens tegen de onderkant van de vloer, of schelpen of korrels op de bodem van de kruipruimte.

Maakt u weinig gebruik van zolder of vliering? Dan kunt u ervoor kiezen om de zoldervloer te isoleren. Hierdoor gaat er minder warmte verloren via het dak én hoeft u minder volume te verwarmen.

Het isoleren van gevels kan aan de binnen- of aan de buitenkant van een gebouw is meestal een wat lastiger verhaal. Vanwege de beschermde status van Rijks- en gemeentelijke monumenten is het niet mogelijk de gevels aan de buitenzijde te isoleren. Wilt u uw monumentale pand aan de binnenkant isoleren, dan vraagt dit altijd om maatwerk. Soms heeft een interieur namelijk nog een bijzondere interieurafwerking.

Ramen
Vaak zijn ramen in monumentale panden uitgevoerd met enkel glas. Het warmteverlies is hierdoor groot. Een raam zomaar vervangen door dubbelglas of HR++ glas is niet mogelijk, er moet bij een monument altijd worden bekeken of waardevolle elementen behouden kunnen blijven. Gelukkig zijn er ook andere oplossingen, bijvoorbeeld het toepassen van monumentenglas. Dit glas past in de bestaande kozijnen, heeft dezelfde uitstraling als het bestaande glas maar een hogere isolatiewaarde die bijna gelijk is aan dubbelglas. Een andere oplossing is de toepassing van een achterzetraam, hiermee blijft het bestaande raam intact, maar is er een stuk minder warmteverlies. Heeft uw huis glas-in-lood ramen? Dan kunt u deze eventueel in meer isolerende kozijnen laten plaatsen.

Energie
Verouderde verwarmingstoestellen als een moederhaard of gaskachel verbruiken veel energie. Een elektrische of hybride warmtepomp kan een goede vervanger zijn. Een elektrische warmtepomp zorgt voor de verwarming van het huis en voor warm water. Een hybride warmtepomp wordt ondersteund door een HR-ketel, die bijspringt op koude dagen of als er een tekort is aan warm water. Bij een luchtwarmtepomp moet u letten op de plaats waar u de pomp aan het gebouw bevestigt.

Een monument kan ook zelf energie opwekken door middel van zonnepanelen of zonnecollectoren. Bij beschermde monumenten geldt dat er voor plaatsing van zonnepanelen of zonnecollectoren een zorgvuldige inpassing nodig is, waarbij het karakter van het monument en de inpassing in de omgeving leidend zijn. Elk monument is anders. Het is daarom belangrijk om de mogelijkheden goed te inventariseren en door te spreken met de monumentenadviseurs van de gemeente. Lees ook het document met richtlijnen voor zonnepanelen op Rotterdams erfgoed.

Mogelijke maatregelen

Wilt u uw monumentale woning verduurzamen? Denk dan aan de volgende maatregelen:

  • Het isoleren van de buitengevel aan de binnenzijde.
  • Het isoleren van de buitenzijde van een plat dak.
  • Het isoleren van de binnenzijde van een schuin dak.
  • Het isoleren van de vloer van de zolder of vliering.
  • Het isoleren van de (houten) vloer op de begane grond.
  • Het vervangen van het glas in de ramen voor monumentenglas of achterzetramen toepassen
  • Het vervangen van de verwarmingstoestellen voor duurzame exemplaren.
  • Het (onderzoeken van de kansen voor het) plaatsen van zonnepanelen.

Quick wins

Ook met een aantal minder ingrijpende veranderingen in uw huis of uw eigen gedrag kunt u al snel veel energie besparen.

Verlichting
Door uw verouderde lampen te vervangen door LED-verlichting kunt u al snel veel energie besparen.

Water besparen
Met een waterbesparende kraan of douchekop verbruikt u een stuk minder water, zonder daarbij comfort in te leveren. In de tuin is bij veel monumentale woningen nog een regenton te vinden. Gemiddeld wordt jaarlijks zo'n 2200 liter drinkwater gebruikt om de tuin en planten te onderhouden. Een regenton is niet alleen waterbesparend, maar zorgt ook voor minder belasting op de ondergrond en de riolering.

Zone-regeling
In grotere woningen kunnen er kamers zijn die niet of nauwelijks gebruikt worden. Door de ruimtes die wel gebruikt worden gericht te verwarmen , kunt u flink besparen op uw stookkosten. Deze manier van gericht verwarmen wordt zone-regeling genoemd. De 'slimme thermostaat' die u hiervoor nodig heeft, kunt u aansturen via uw telefoon of tablet.

Tocht en ventilatie
Door naden en kieren af te dichten, bijvoorbeeld met tochtstrips, vermindert u tocht in de woning. Ook kunt u in onbruik geraakte schoorstenen afsluiten.

Isoleren
Isoleren kan ook op een makkelijker manier, zonder grote ingrepen aan uw woning. Isoleer bijvoorbeeld de leidingen van de CV en de warmwater leidingen. Hiermee voorkomt u onnodig warmteverlies.

Meer informatie

Meer informatie over het energiezuinig maken van monumenten en woningen in beschermde stadsgezichten zijn te vinden bij een aantal gespecialiseerde organisaties.

Monumenten.nl
informatie over restauraties, financiële mogelijkheden en wet- en regelgeving over monumenten.
www.monumenten.nl

Waaier Stichting ERM
Erkende Restauratiekwaliteit Monunumentenzorg heeft een waaier uitgebracht met tips over het energiezuinig maken en verduurzamen van monumenten. Deze is te downloaden of te bestellen via de website van stichting ERM.
www.stichtingerm.nl

Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed
Grote variatie aan publicaties voor alles wat met (duurzame) monumentenzorg te maken heeft.
www.cultureelerfgoed.nl

Rotterdams Restauratiefonds
Het Rotterdams Restauratiefonds (RRF) is een leningenstelsel dat gericht is op restauratie en instandhouding van gemeentelijke monumenten. Het is niet specifiek gericht op duurzaamheidsingrepen.
https://www.restauratiefonds.nl/monumenteigenaren/financieringen/rotterdams-restauratiefonds