Heeft u een eigen huis? Dan is het verduurzamen van uw woning een slimme investering die u op termijn veel geld kan opleveren. Daarbij draagt het nemen van energiebesparende maatregelen bij aan een hoger energielabel én een gezonder binnenklimaat.

Energie besparen als slimme investering

Als u een eigen woning bezit, is het relatief eenvoudig om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Dat is om meerdere redenen een goed idee. U hoeft niet alle maatregelen in één keer te nemen. U kunt per kamer aan de slag.  Met energiebesparende maatregelen draagt u niet alleen bij aan een beter milieu. Sommige maatregelen leveren op termijn ook veel geld op. Denk bijvoorbeeld aan:

  • het isoleren van uw dak, gevel, of vloer;
  • het installeren van zonnepanelen;
  • het installeren van een alternatieve verwarmingsbron;
  • het vervangen van enkel glas door HR++- of HR+++-glas;
  • het aanleggen van een groen dak.

Met deze winstpakkers verlaagt u niet alleen uw energierekening, uw huis wordt in de meeste gevallen ook meer waard. Maatregelen als isolatie en (drie)dubbel glas zorgen bovendien voor minder tocht, meer comfort en daarmee een gezonder binnenklimaat.

Om de energiebesparende maatregelen in uw eigen huis te financieren, zijn er allerlei regelingen, premies en subsidies beschikbaar die investeren nog aantrekkelijker maken. Kijk hiervoor op de pagina over financiering.

Energielabel verplicht bij verkopen of verhuren

Wanneer u uw huis verkoopt of verhuurt, is het verplicht om daarbij een energielabel aan te leveren. Het energielabel geeft informatie over de energiekosten en het comfort van uw woning. Het groene A-label is het hoogst haalbare; een woning met het rode G-label is het minst zuinig. Een woning met een A-label is goed geïsoleerd, verbruikt weinig energie en is comfortabel door een prettig binnenklimaat. Hoe meer maatregelen u neemt, hoe hoger het energielabel, en dat is weer gunstig voor de verkoop!

In januari 2015 hebben alle huiseigenaren zonder energielabel een voorlopig label toegestuurd gekregen. Dit label is gebaseerd op gegevens die bekend zijn bij de gemeente, zoals woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Energiebesparende maatregelen die u zelf heeft uitgevoerd, zijn daarin niet meegenomen. Daarom moet u wanneer u uw huis verkoopt of verhuurt dit voorlopige label omzetten in een definitief label. Heeft u maatregelen genomen die uw label beïnvloeden? Dan moet u daarvoor bewijs aanleveren. Lees hierover alles op energielabelvoorwoningen.nl.