Als u uw huis huurt, dan kunt u zelf meestal geen grote, energiebesparende maatregelen uitvoeren. Gelukkig zijn er wel genoeg andere dingen die u kunt doen om minder energie te verspillen.

Zelf energie besparen met kleine aanpassingen

Energie besparen is niet alleen beter voor het milieu, het is ook goed voor uw portemonnee. Met een aantal kleine aanpassingen in uw gedrag kunt u al gauw honderden euro's per jaar besparen. Zet bijvoorbeeld de verwarming iets lager als u niet thuis bent, laat de TV niet meer standaard op stand-by staan, haal ongebruikte opladers uit het stopcontact en zet de (vaat)wasmachine alleen aan als deze helemaal vol is.

Ook met een aantal kleinere ingrepen aan uw huis verspilt u minder energie en geld. Bijvoorbeeld met het aanbrengen van dorpels, waterbespaarders, een brievenbusborstel, tochtstrips en radiatorfolie bespaart u al snel vele tientjes per jaar. Bovendien blijft hiermee de warmte langer binnen en heeft u minder last van tocht. Lees meer informatie over eenvoudige energiebesparende aanpassingen in uw huis op de website van Winterklaar010.

Besparingsmaatregen door uw huisbaas

U kunt dus al veel zelf doen om minder energie te verspillen, maar voor echt ingrijpende maatregelen aan uw huurwoning – zoals isolatie, dubbel glas of zonnepanelen – heeft u meestal de verhuurder nodig. Wilt u graag dat uw huisbaas aan de slag gaat met energiebesparende maatregelen, bijvoorbeeld omdat u vindt dat uw huurhuis te tochtig is? Dan kunt u daarvoor de hulp inschakelen van de Woonbond. Meer informatie hierover is te vinden op de website van de Woonbond.