13 juni 2017

Zonnepanelen aangeschaft? Vraag btw terug en bespaar honderden euro's!

Heeft u zonnepanelen en levert u stroom aan uw energieleverancier? Dan bent u in de ogen van de overheid een ondernemer. In theorie betekent dit dat u btw moet afdragen over uw geleverde stroom, maar ook dat u de btw over de aanschaf en installatie van uw panelen kunt terugvragen. Het laatste levert al snel honderden euro's op!

Dat zonnepanelen goed zijn voor het milieu én uw energierekening, dat wist u waarschijnlijk wel. Maar wist u ook dat de overheid u door de aanschaf van uw zonnepanelen als ondernemer ziet? Dat is goed nieuws, want dit betekent dat u btw kunt terugvragen over de aanschaf en installatie van uw panelen.

Schrijf u in als ondernemer

Om de btw te kunnen terugvragen, moet u zich als ondernemer laten inschrijven bij de belastingdienst. Terugvragen is niet verplicht, maar wel aan te raden. Mensen die dit niet doen, lopen al snel veel geld mis. Bij aanschaf van een installatie van € 4.600,- krijgt u zo'n € 800,- terug!

Heeft u recent zonnepanelen aangeschaft of bent u dit binnenkort van plan? Wacht dan niet te lang. Doe de aanmelding binnen een maand na het kwartaal waarin u ze aanschafte. Het formulier voor aanmelden (de Opgaaf zonnepaneelhouders) vindt u op de website van de belastingdienst.

Btw-aangifte doen

Net als voor elke ondernemer geldt voor een zonnepanelenbezitter dat hij vier keer per jaar btw-aangifte moet doen en ook btw moet afdragen. Maar schrik niet; dit hoeft alléén in het jaar dat u de panelen aanschaft. Daarna kunt u in de meeste gevallen vrijstelling krijgen en hoeft u geen btw meer af te dragen. Het is wél belangrijk om in het eerste jaar de aangiftes goed en op tijd uit te voeren én de vrijstelling op tijd aan te vragen. Anders kunt u een boete krijgen.

Meer informatie op de website van de belastingdienst

Hoe u uw belasting precies kunt terugvragen, hoeveel u precies krijg en hoe u kunt voorkomen dat u in de toekomst btw moet afdragen, leest u op de website van de belastingdienst.