04 september 2018

Voordelig isoleren? Doe het vóór 2019

Heeft u plannen om uw huis te laten isoleren? Wacht dan niet te lang! De kans is namelijk groot dat de belasting op isolatiewerkzaamheden per 1 januari 2019 stijgt van 6 procent naar 9 procent.

Wie een huis laat isoleren dat minimaal twee jaar oud is, krijgt te maken met verschillende belastingtarieven. Over het materiaal betaalt u het normale btw-tarief van 21 procent, maar voor de arbeid – dus de werkzaamheden van de installateur – geldt een lager tarief. Dat lage tarief staat voor dit jaar nog op 6 procent, maar wordt waarschijnlijk* vanaf 1 januari verhoogd tot 9 procent. Dat betekent dat het laten uitvoeren van isolatiewerkzaamheden in uw huis volgend jaar een stukje duurder uitpakt.

Zo snel mogelijk aan de slag

Gelukkig is het nog niet zover: het nieuwe tarief gaat op zijn vroegst pas over vier maanden in. Bent u van plan om isolatiewerkzaamheden uit te voeren? Dan is het verstandig om dat zo snel mogelijk te regelen. Kosten die u nog in 2018 maakt én betaalt, vallen namelijk gegarandeerd nog onder het voordelige tarief van 6 procent.

Sowieso een goed idee

Of de arbeid nu voor 6 procent of voor 9 procent wordt belast, isoleren is sowieso een goed idee. Door uw dak, gevel en/of vloer te isoleren verspilt u namelijk een stuk minder energie. Dat merkt u niet alleen aan een warmer en comfortabeler huis, maar ook aan de energierekening. In een goed geïsoleerd huis gaat minder warmte verloren, waardoor u minder hoeft te stoken. De kosten voor isolatie verdient u dus altijd weer terug!

Isolatiecoupon van 100 euro voor Rotterdammers

Voor inwoners van de gemeente Rotterdam met een huis van voor 1990 is isoleren nóg aantrekkelijker. Zij kunnen namelijk via de isolatiecoupon tot 100 euro terugkrijgen wanneer zij isolatiewerkzaamheden laten uitvoeren!

Meer weten over de belastingtarieven voor arbeid op isolatiewerkzaamheden? Kijk dan op de website van de Belastingdienst.

 

*Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6 procent naar 9 procent. Dit plan maakt het kabinet bekend op Prinsjesdag, 18 september 2018. Daarna moeten de Tweede Kamer en de Eerste Kamer nog instemmen met deze btw-verhoging. Het zou dus kunnen dat deze plannen niet doorgaan. Of dat ze later dan 1 januari 2019 ingaan.