23 februari 2018

Rotterdamse studenten doen mee aan wedstrijdje energiebesparen

Een groep Rotterdamse studenten is goed bezig met energiebesparing. Zo goed, dat ze in december de derde plaats haalden in de Student Energy Race.

In de Student Energy Race, een initiatief van studentenhuisvester DUWO, gaan studentenhuizen uit acht grote steden vijf maanden lang een grote energiebespaarstrijd met elkaar aan. De grote winnaar van de race is het studentenhuis dat uiteindelijk de meeste energie heeft bespaard. Naast de hoofdprijs is er iedere maand een energiethema en maandprijs.

Workshops en toolkit

Alle deelnemende studentenhuizen volgden vóór de start van de race workshops over energiebesparing en kregen energiebesparende artikelen zoals spaarlampen en stekkers met een energiemeter. Ook kregen de huizen een slimme energiemeter die inzicht geeft in het eigen energiegedrag. De deelnemers kunnen via een website en app ook de resultaten van hun concurrenten volgen.

Dikke sokken en thuis wassen

De bewoners van een studentenhuis aan de 's-Gravenweg in Rotterdam zitten lekker in de race: zij stonden de afgelopen maanden in de top 5. In december bespaarden ze maar liefst 42 procent op hun energieverbruik en waren daarmee derde voor de maandprijs. Wat ze daarvoor doen? Meer dan de verwarming een graadje lager zetten, zo blijkt. De studenten uit het winnende huis zetten de verwarming zelfs helemaal uit. Binnen houden ze zich warm met dikke truien en warme sokken. En de was? Die doen ze bij hun ouders. 

Blijvend bewust

Drie studentenhuizen van Stadswonen Rotterdam - onderdeel van Woonstad Rotterdam - doen mee aan de race. Stadswonen hoopt dat de wedstrijd studenten  bewust maakt van hun eigen energieverbruik. Tijdens de wedstrijd, maar zeker ook daarna. In 2012-2013, het eerste jaar van de race, bespaarden de deelnemers samen 27 procent op hun energiegebruik. Vier jaar later was de besparing in diezelfde huizen toegenomen tot 37,2 procent. Stadswonen gelooft dan ook dat de wedstrijd een goed middel is om studenten blijvend bewust te maken van hun energieverbruik.

De spannende Student Energy Race is momenteel nog volop in gang. Actuele tussenstanden zijn te vinden op Facebook en op de website van het initiatief.