20 september 2017

Rotterdamse DakAkker wint Rooftopaward 2017

Op 8 september heeft de Rotterdamse DakAkker de titel Rooftopper van 2017 in de wacht gesleept. De jury vindt de DakAkker op het Schieblock niet alleen het mooiste, maar ook het meest complete dak van Nederland.

Bovenop het Schieblock in Rotterdam is in april 2012 het eerste grote, oogstbare dak in Nederland gerealiseerd: de DakAkker. Een groep vrijwilligers verbouwt hier groenten, fruit en kruiden en onderhoudt een kast met honingbijen. De DakAkker is daarmee de grootste dakboerderij van Europa. Het initiatief is ook bedoeld om te experimenteren met verschillende vormen van groene daken.

Rooftop Award
Een vierkoppige jury, bestaande uit onder meer Natuurmonumenten-directeur Marc van den Tweel en duurzaam ondernemer Maurits Groen, heeft de DakAkker nu beloond met de Rooftopaward 2017. De initiatiefnemers van het dak ontvingen deze prijs tijdens het ROEF Rooftopsymposium van Rooftoprevolution in Amsterdam. De jury beoordeelde de daken aan de hand van vier criteria: groen, sociaal, innovatie en inspiratie. Elementen die allemaal aanwezig zijn op de DakAkker:

  • Het dak heeft een sociale functie: veel vrijwilligers uit het Schieblock en de buurt werken op het dak.
  • De groenten en het fruit op het dak zorgen voor minder voedselkilometers: voedsel van de DakAkker wordt geleverd aan restaurants in de directe omgeving.
  • Het dak zorgt voor wateropvang: het kan bij flinke buien nu al zo'n 60.000 liter water opslaan en de organisatie ontwikkelt momenteel een 'slim dak' dat nog meer water kan bergen.
  • Er is een educatieprogramma op het dak: honderden Rotterdamse schoolkinderen komen op het dak om te leren over gezond voedsel, water(opvang), groene daken en bijen houden.
  • De DakAkker zorgt voor meer biodiversiteit door de vele (eetbare) bloemen en planten die er groeien en het houden van bijen.
  • Het groene dak zorgt ook voor minder hittestress. Groene daken kunnen een enorme bijdrage leveren aan het omlaag brengen van de temperatuur in de stad. 
  • Het dak levert werkgelegenheid: in bistro 'Op het dak' werken een aantal mensen.
  • Het dak is een toeristische trekpleister geworden, mede door de DakAkker is opgenomen in de lijst van Lonely Planet.
  • De DakAkker is een innovatief voorbeeld voor vele andere steden. In steden als Kopenhagen, Brussel en Parijs is men inmiddels ook gestart met een soortgelijk initiatief.

De DakAkker is dus met recht een Rooftopper te noemen. Een initiatief waar we als Rotterdammers trots op mogen zijn!