11 april 2017

Rotterdam-West krijgt slim elektriciteitsnet

Energie uit zon en wind is goed voor het milieu, maar heeft ook een nadeel: de aanvoer is minder stabiel. Bij veel zon en wind is er al gauw een overschot aan stroom en bij weinig een tekort. Vorige week is Stedin in Rotterdam-West begonnen met de aanleg van een nieuw slim elektriciteitsnet dat op deze schommelingen inspeelt. Hiermee kunnen bewoners ervoor kiezen dat de wasmachine pas aangaat op momenten dat er voldoende stroomtoevoer is.

Rotterdam-West is de eerste wijk waarin Stedin het nieuwe slimme stroomnet op grote schaal test. In de komende jaren gaat de netbeheerder elk jaar duizend huizen en bedrijven op het net aansluiten. Stedin koos voor Rotterdam-West vanwege de mix van bedrijven en huizen, die beide op het nieuwe net worden aangesloten. Daarnaast is dit gebied door de gemeente aangewezen als innovatie-district.

Geen vieze vaat
Voor veel mensen maakt het niet zoveel uit op welke tijd de wasmachine of de vaatwasser precies aangaat. Het nieuwe slimme stroomnet meet hoeveel stroom er beschikbaar is en schakelt apparaten automatisch in wanneer er een overschot is. Is er even wat minder stroom? Dan kan het zijn dat de vaatwasser nog een uurtje uit blijft. Door middel van een app kan de gebruiker een uiterste eindtijd instellen. Het is natuurlijk wel de bedoeling dat de vaat schoon is op het moment dat u deze weer nodig heeft.

Minder fossiele energie nodig
Door het groeiende aanbod van zon- en windenergie heeft het stroomnet afhankelijk van het weer te maken met pieken en dalen. Dit grillige aanbod is belastend voor het net. Het slimme energienet meet het stroomaanbod door middel van sensoren, die vervolgens signalen doorsturen naar huis-, tuin- en keukenapparaten. Het afvoeren van overschotten naar grote energieverbruikers zorgt voor een mindere belasting van het net. Bovendien gaat op deze manier minder wind- en zonne-energie verloren, waardoor ook minder fossiele brandstoffen hoeven te worden bijgestookt.

Lees ook het nieuwsbericht op AD.nl