24 mei 2017

LED-verlichting levert Hockeyclub Rotterdam méér licht én een forse besparing op

Hockeyclub Rotterdam (HCR) vervangt deze zomer in één klap álle verlichting door energiezuinige LED-lampen. De omschakeling levert de vereniging naast meer licht vooral een forse besparing op van ruim 25.000 euro per jaar.

HCR is goed bezig. De hockeyclub is de eerste vereniging in Rotterdam die zowel de verlichting van het clubhuis als de veldverlichting in één keer vervangt door duurzame LED-verlichting. Naar verwachting verbruikt de vereniging door deze maatregelen de helft minder stroom. Die besparing kan nog groter worden omdat de verlichting straks ook makkelijker te bedienen is. Daardoor hoeft de club de verlichtingscapaciteit niet altijd voor de volle honderd procent te gebruikt.

Subsidies en een verduurzamingskrediet

Deze maatregel vraagt uiteraard om een forse investering. Met hulp van Rotterdam Sportsupport en de stichting Scoren met Energie heeft de vereniging daarvoor met succes twee subsidies aangevraagd bij de rijksoverheid en bij de gemeente Rotterdam. Hoofdsponsor ABN AMRO verleent voor het resterende bedrag een verduurzamingskrediet. Op basis van de te verwachting besparing kan de club deze in iets meer dan tien jaar aflossen.

Extra subsidie voor installatiekosten

Namens de gemeente Rotterdam is wethouder Adriaan Visser (onder meer Sport) zeer te spreken over verduurzaming van de verlichting bij HCR. "Als gemeente hebben we ingezet op een energiebesparing van dertig procent bij sportverenigingen'', zegt hij. "Om verenigingen te ondersteunen, heeft de gemeente met ingang van 2017 extra subsidie beschikbaar gesteld voor de installatiekosten van energiebesparende maatregelen. HCR is de eerste vereniging die hier gebruik van maakt en is daarmee meteen een prachtig voorbeeld voor andere sportclubs in de stad. Ik hoop dat meer verenigingen dit voorbeeld volgen.''