14 april 2017

Laatste blog: meedoen aan zonne-energieprojecten

Mijn vorige blog is alweer van een hele tijd terug. Vorig voorjaar schreef ik mijn eerste blog naar aanleiding van mijn wens om gebruik te maken van zonne-energie vanaf mijn eigen dak. Ondanks dat ik in een appartementencomplex woon met een groot en ideaal gelegen dak, is het geen simpele opgave om dat rond te krijgen.

Naast het onderzoeken wat kan en wenselijk, is draagvlak en besluitvorming met je mede-eigenaren in de Vereniging van Eigenaren een van de belangrijkste punten. Half mei is er weer een Algemene Ledenvergadering met onze VvE. En ja, er ligt een procesvoorstel voor een volgende stap in een zonnedak!

Wat is er in het afgelopen half jaar gebeurd?
Een externe partij heeft in opdracht van de VvE de haalbaarheid van de verschillende opties bekeken voor onze situatie. Het advies is om in te zetten op energie opwekken voor het verbruik van de algemene ruimtes – parkeergarage, liften, hallen, trappenhuizen etc. In dit advies werd aangeraden om begin maart 2017 direct de SDE+-subsidie aan te vragen en af te wachten of die aanvraag gehonoreerd werd. Als grootverbruiker betalen we als VvE een laag energietarief en zonder subsidie was het nog niet haalbaar. Voor het bestuur ging dit advies net een stapje te snel en daarom staat als agendapunt voor de vergadering in mei om bij de volgende SDE+-call mee te doen en subsidie aan te vragen. Het bureau wil dit verzorgen op basis van no cure no pay.

Zonne-energieprojecten
In de tussentijd heb ik op andere manieren mij al gekoppeld aan zonne-energieprojecten. Via het zonnepanelendelen-systeem heb ik een bijdrage geleverd voor een zonnedak op de Kleinste Soepfabriek. Ook heb ik voor twee jaar een bedrag uitgeleend aan een zonproject in Kenia. Naast een goed gevoel geven beide projecten een beter rendement dan de rente van tegenwoordig.

Nu uit het haalbaarheidsonderzoek is gebleken dat op "mijn" dak moet worden ingezet op grootverbruik en niet op de privé-huishoudens, rest nog onze wens om thuis zonne-energie te gebruiken. In de afgelopen weken kwam er goed nieuws van Blijstroom, zij gaan samen met Qurrent het zonnedak Noorderhavenkade in mei aanleggen. En ik woon in het postcodegebied! Een ander prettig punt is dat je niet meer per se hoeft over te stappen van energieleverancier. Met de lage rente in het achterhoofd en het vakantiegeld dat in mei komt, zie ik een kans om in dit project te stappen. Hiermee is mijn zoektocht ten einde. Persoonlijk ben ik erachter gekomen dat ik zelf niet de energie heb om trekker te zijn van een relatief groot zondak binnen mijn VvE. Het was een leerzaam jaar en ik ben blij dat ik rond ben.

Sabina van der Spek
Met mijn partner en kind woon ik in een appartement in het noorden van Rotterdam. Het is al een hele tijd mijn wens om zelf energie op te wekken via zonnepanelen. Dat is helaas niet zo makkelijk want ik deel mijn dak met mijn buren. En in het complex waar ik woon, bevinden zich zowel koop- als huurhuizen. Toch geef ik niet op. In mijn blogs neem ik u mee in mijn zoektocht.