07 september 2017

Kom Gluren bij de Duurzame Buren op zaterdag 7 oktober!

Op zoek naar inspiratie voor het duurzaam verbouwen van uw huis? Op 7 oktober leiden vier verrassende fietstours u langs de meest innovatieve woningen van Rotterdam. De inspirerende bewoners heten u van harte welkom in hun eigen eco-woning, duurzaam verbouwde kluspand, tiny house of op hun groene dak. Er zijn vier verschillende tours, die elk worden begeleid door een gids. De tours duren ongeveer drie uur. Meedoen is gratis, maar meld u op tijd aan; het aantal plaatsen is beperkt!

Let op: de routes Oost, Noord en West/Centrum zijn volgeboekt. Ook de tour op Zuid is bijna vol. Op de aanmeldpagina ziet u of er nog mogelijkheden zijn. 

Route Rotterdam Noord
Laat u meenemen op een ontdekkingstocht door Noord, met stops op bijzondere woonadressen. Een bouwval aan de rand van Overschie, dat door een jong stel wordt getransformeerd tot een 'nul-op-de-meter'-huis. Maar ook een woning in het hart van de stad, met een multifunctioneel, groen dak. Weet u trouwens al wat passief bouwen inhoudt? Nee? Meld u aan!

Route Rotterdam Oost
Van energieneutrale zelfbouw tot duurzaam wonen op het water, deze tour brengt u naar een aantal van de meest onorthodoxe woningen van Rotterdam. We bezoeken onder meer Leonidas, een locatie in De Esch, waar zelfbouwers 'Natuurlijk Wonen', in huizen opgebouwd uit strobalen, met rondscharrelende kippetjes en al. De vooruitstrevende bewoners vertellen terplekke over hun woon-avontuur. Ook neemt u een kijkje bij De Wikkelboat én een duurzame woning aan de Hef. Fiets mee!

Route Rotterdam Centrum/West
Een groene oase, middenin de stad? Dat willen we allemaal wel. Tijdens de Centrum/West-tour komen er meerdere voorbeelden voorbij. Een volhardende zelfklusser zet zijn deuren open en nodigt u uit in zijn energieneutrale paleis-in-wording. Ook kijken we hoe veertien gezinnen bouwen aan een gezamenlijk, duurzaam wooncomplex. Onderweg pakken we meteen een paar groene hotspots in de buurt mee. Mis het niet!

Route Rotterdam Zuid
De fietsroute door Zuid brengt u binnen bij een oud schoolgebouw in Charlois, dat geheel met gebruikte materialen werd omgetoverd tot woon- en werkruimte. Ook gaat u kijken bij duurzame nieuwbouw op Katendrecht én in een tiny house. Deze ligt aan een inspirerende buurttuin met bijbehorende kas, die regelmatig ingezet wordt voor kunstprojecten. Onderweg ontmoet u 'Eigen Huis-Coach' Jerry Wesemann, die uitlegt welk stappenplan u moet volgen om uw huis duurzaam te maken. Als het tijd is voor een muzikaal intermezzo en een drankje, stoppen we bij Het Paviljoen aan het Water. Wie na de tour nog geen genoeg heeft van duurzaam Zuid kan terecht bij RAAF, waar Vintage per Kilo plaatsvindt: een evenement met muziek, drankjes en wie weet je nieuwe, tweedehands wintergarderobe.

Praktische informatie

Alle routes starten vanaf het Grote Kerkplein, dat onlangs getransformeerd werd tot stadspark. We ontvangen u hier vanaf 12.00 uur met muziek. U kunt dan alvast een souvenir maken bij de Button Bar.

Datum: zaterdag 7 oktober
Startlocatie: Grote Kerkplein, Rotterdam
Vetrek routes: 13.00 uur
Einde routes: 16.00 uur
Deelname: gratis
Fiets: mag u zelf meenemen, (gratis) een fiets van ons gebruiken kan ook!

Aanmelden: https://gemeenterotterdam.eventlerapp.com/nl-nl/Gluren2017 
Let op: de routes Oost, Noord en West/Centrum zijn volgeboekt. Ook de tour op Zuid is bijna vol. Op de aanmeldpagina ziet u of er nog mogelijkheden zijn.