24 maart 2017

Energiebesparing op Woonbeurs Rotterdam

Op 18 en 19 maart 2017 vond de Woonbeurs Rotterdam+regio plaats in het WTC. Fred van Lemmen bemande de stand van de gemeente Rotterdam. Bezoekers kwamen bij hem langs met een aantal interessante vragen over energiebesparing.

Zoals ieder jaar werd de Woonbeurs in het WTC ook dit jaar weer heel goed bezocht. Behalve het meest actuele nieuwbouwaanbod in Rotterdam en regio, was er op deze beurs aanbod voor zelfbouw en bestaande bouw, zowel koop als huur. En natuurlijk ook voor duurzame oplossingen!

De gemeente Rotterdam was ook aanwezig met een stand. Eén van de onderwerpen die daar werden belicht, is energiebesparing. Rotterdam doet op dit gebied al veel. Onder andere met de pop-up store Energiebesparing010, waarvan recent weer een nieuwe vestiging is geopend in winkelcentrum Binnenhof in Ommoord. Hieronder een kort verslag van Fred van Lemmen.

Verschillende mensen, verschillende vragen
"Wat me opviel is dat er mensen uit verschillende levensfases naar de beurs komen: van starters tot mensen die een nieuw huis zoeken omdat de kinderen de deur uit zijn. Dat maakt het allemaal heel boeiend. Ook de vragen waarmee mensen rondlopen verschillen. Vragen die gesteld werden gingen over energie besparen, of juist over zelf energie opwekken. En een deel van de mensen wil met energiebesparing aan de slag omdat ze geld willen besparen, terwijl een aantal bezoekers het vooral belangrijk vinden om zuinig te zijn op onze planeet.

'Als ik nu zonnepanelen neem, kan ik nog salderen na 2020?' wilde iemand weten. Dat is helaas niet het geval, maar een oplossing zou kunnen zijn om een PowerWall aan te schaffen en de zelf opgewekte energie op te slaan.

'Een luchtwarmtepomp maakt dat ik geen gas meer hoef te gebruiken, maar hoe zit het met de energie om die pomp te laten werken?' was een andere vraag. Het klopt dat het wel stroom kost om de pomp te laten werken. Voor een echt Nul-op-de-Meter-huis zouden daar zonnepanelen voor moeten worden aangeschaft.

Er waren ook vragen over isolatie én over het overstappen op LED-lampen. Op dat laatste had ik een kort antwoord: 'Vandaag nog alle lampen vervangen die nog geen LED zijn.' Ik illustreerde dit met een rekenvoorbeeld waaruit blijkt dat je de kosten van de nieuwe lampen dit jaar nog terug kunt verdienen.

Gedrag verbeteren
Wat me ook opviel is dat veel mensen hun woning al wel hebben aangepast, maar dat in het gedrag en gebruik nog wel een aantal verbeteringen mogelijk zijn. Daarvoor hadden wij een folder bij ons met daarin een aantal nuttige tips. Eén van de adviezen is om daar waar mogelijk timers te installeren: bij mechanische ventilatoren, maar ook bij pompen voor de vloerverwarming. Vloerverwarming is sowieso interessant wanneer je een nieuw huis laat bouwen: het is een lage temperatuurverwarming en daardoor ook zeer geschikt voor warmtepompen.

Duurzaam (ver)bouwen? Hou vast aan het plan!
Tenslotte nog dit: van een aantal bezoekers kregen wij te horen dat hun ideeën om te verduurzamen door aannemers en installateurs van tafel werden geveegd. Het is belangrijk om, wanneer u plannen heeft om duurzaam te gaan bouwen of verbouwen, hieraan vast te houden. Dat kunt u doen door uzelf goed te laten informeren bij verschillende leveranciers. En vraag altijd naar referenties!"