29 december 2017

Dirk en Simone bouwden een nul-op-de-meter woning

Zelf een duurzaam huis laten bouwen: dat is geen simpele klus. Dirk en Simone Schennink weten er alles van. Ze vertellen over hun gloednieuwe woning in Park 16Hoven en delen een aantal tips.

Dirk en Simone wilden graag af van hun energierekening, én ze wilden bijdragen aan een beter milieu. Oplossing: ze lieten een nul-op-de-meterwoning bouwen in Park 16Hoven. Het huis is uiteindelijk zelfs nog duurzamer dan 'nul-op-de-meter' geworden. Het levert meer energie dan er wordt verbruikt!

Toen Dirk en Simone besloten te verhuizen, keken ze eerst naar bestaande woningen. Later kwamen de zelfbouwkavels in Park 16Hoven op hun pad. Ze namen er een optie op voor een jaar en maakten in die tijd een financieel plan en ontwerp. Al klinkt een jaar misschien lang, voor zo'n grote klus is het best krap, merkten Dirk en Simone. Toch zetten ze door. Dirk vertelt: "Veel mensen staan er niet bij stil dat we over een aantal jaar geen gasaansluiting meer hebben, maar dat gaat echt gebeuren. Ik wilde dus per se een warmtepomp." Het huis krijgt ook zonnepanelen.

Tips voor (duurzame) zelfbouw

Wilt u ook graag zelf een duurzaam huis laten bouwen? Dirk en Simone geven wat handige tips:

  1. Neem zo snel mogelijk contact op met Stedin, netbeheerder gas en elektriciteit. Daar hebben wij negen maanden op gewacht en dat heeft de bouw vertraagd.
  2. Geef bij uw hypotheekaanvraag zo duidelijk en uitgebreid mogelijk aan waarom uw huis duurzaam wordt.
  3. Bespreek alles goed met uw architect en aannemer: zij hebben de ontwerp- en bouwervaring. Doe uw voordeel met hun advies.
  4. Maak een goed financieel overzicht dat je geregeld bij kunt werken. Zo voorkomt u dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Kostenposten veranderen namelijk wekelijks.

Lees het volledige, originele artikel op de website van Wonen in Rotterdam.