10 maart 2017

Deze subsidies en regelingen maken duurzaam wonen extra interessant

Milieuvriendelijk wonen en duurzame energie opwekken tegen een lage prijs? Dat kan! Er bestaan verschillende subsidies en regelingen die de investering in duurzame energie en isolatie laag houden of waarmee u geld terugkrijgt.

Alle (subsidie)regelingen op een rijtje:

1. Subsidie energiebesparing eigen huis
Uw dak, vloer, gevel spouw of glas laten isoleren kan met deze subsidie zo'n 20 procent minder kosten. Neemt u twee of meer maatregelen, dan krijgt u namelijk geld terug. Bovendien kunt u subsidie krijgen voor extra maatregelen – denk aan een douche met warmteterugwinning. Ook voor advies kunt u geld terugkrijgen.

2. Landelijke subsidie voor zonneboilers, warmtepompen en pelletkachels of biomassaketels
Tot 2021 zijn er subsidies voor wie een zonneboiler, warmtepomp, pelletkachel of biomassaketel koopt. Vaak gaat het om honderden of zelfs duizenden euro's. Klik voor de bedragen, de voorwaarden en aanvragen op het product waarin u geïnteresseerd bent!

3. Lokale subsidiepotjes
Gemeentes en provincies hebben vaak lokale subsidiepotjes. Voor woningeigenaren in Rotterdam bestaat bijvoorbeeld de Investeringssubsidie Duurzame Energie en de Rotterdamse Isolatiecoupon. Benieuwd wat uw gemeente of provincie nog meer te bieden heeft? Kijk op www.energiesubsidiewijzer.nl.

4. Lager btw-tarief op arbeidsloon woningisolatie
Het btw-tarief op arbeidsloon bij isolatie is nu maar zes procent in plaats van 21 procent. Dat scheelt al snel € 1.300,- op het isoleren van vloer, dak, spouwmuur en glas in een eengezinswoning! Het lage btw-tarief geldt alleen voor het aanbrengen van isolatie, niet voor alle werkzaamheden vooraf en achteraf. Uw woning moet daarnaast ouder dan twee jaar zijn, of meer dan twee jaar in gebruik zijn als woning. Bespreek het btw-tarief met het bedrijf dat de werkzaamheden komt uitvoeren.

5. Btw op zonnepanelen terugvragen
Koopt u als particulier zonnepanelen, dan kunt u de btw op de aanschaf en installatie terugvragen bij de Belastingdienst. Voor meer informatie kunt u hier terecht.

6. Landelijke subsidie energiezuiniger maken huurwoningen
Tot het einde van dit jaar (2017) is er een landelijke subsidie voor verhuurders die hun huurwoningen energiezuiniger willen maken. Daarvoor heeft de rijksoverheid 400 miljoen euro beschikbaar gesteld. Meer over de zogenaamde Stimuleringsregeling energieprestatie huursector leest u hier.