07 december 2017

Bewoners en professionals in gesprek over een aardgasvrij Rotterdam

Op 21 november vond in het Maasgebouw van De Kuip de Conferentie "De Energietransitie en het effect op de Rotterdamse ondergrond" plaats. Doel van dit congres, georganiseerd door de gemeente Rotterdam, was om een discussie aan te gaan met iedereen die op de een of andere manier met de energietransitie - de overstap van aardgas op andere warmtebronnen - te maken krijgt.

De uitdaging die voor ons ligt is een toekomstbestendige stad in 2050. We gebruiken dan geen aardgas meer en koken en verwarmen ons huis dan met duurzame warmtebronnen. Het jaar 2050 lijkt nog ver weg, maar we moeten wel nu al aan de slag om dat doel te halen. Bedrijven en organisaties zullen aan een toekomstbestendige stad gaan werken, maar óó de Rotterdamse burgers moeen an de slag. Het is veel, het wordt lastig, maar het zal gebeuren. En samen gaat het makkelijker, sneller en beter.

Het gesprek op gang

Om het gesprek over de aardgastransitie op gang te brengen, organiseerde de gemeente Rotterdam op 21 november het congres "De Energietransitie en het effect op de Rotterdamse ondergrond". De belangstelling was groot: honderden Rotterdammers wisten hun weg naar het Maasgebouw te vinden. Astronaut André Kuipers leidde de middag in door een beeld te schetsen van onze aarde en van de noodzaak van milieumaatregelen. Vervolgens gingen bewoners en professionals in workshops  met elkaar in gesprek over hoe de transitie aan te pakken.

Compilatie

Van de dag is een compilatiefilmpje gemaakt:

 

Be­wo­ners en pro­fes­si­o­nals in ge­sprek over een aard­gas­vrij Rot­ter­dam