29 januari 2018

Bereken uw besparingsmogelijkheden met #Energiebesparendoejenu!

Het kabinet zet in op de bouw van energiezuinige woningen en het aardgasvrij maken van jaarlijks 30.000 tot 50.000 bestaande woningen, om zo de CO2- uitstoot te verlagen. Op 22 januari 2018 startte daarom de landelijke campagne #Energiebesparendoejenu. Hierbij hoort een online tool waarmee u kunt berekenen wat duurzame maatregelen u kunnen opleveren.

In 2050 moeten alle huizen en gebouwen in Nederland zijn losgekoppeld van de aardgasaansluiting. Dat lijkt nog ver weg, maar om dat doel te bereiken moeten nu al jaarlijks duizenden huizen de overstap maken naar alternatieve vormen van verwarming.

Beginnen met isoleren

Wilt u nu al voorbereid zijn op een duurzaam verwarmde toekomst? Dan is stap één altijd goede isolatie. Wanneer u in een goed geïsoleerd huis woont, hoeft u sowieso minder te stoken en woont u comfortabeler en gezonder. Daarnaast hebben alternatieve verwarmingsbronnen vaak minder vermogen dan een cv-ketel, waardoor isolatie nodig is om het huis goed warm te houden. Wanneer u in de gemeente Rotterdam woont is isoleren extra voordelig door de isolatiecoupon, waarmee u tot €100,- terug kunt krijgen bij isolatiewerkzaamheden.

Subsidie op warmtepomp, zonneboiler en pelletkachel

Is uw huis goed geïsoleerd? Dan kunt u uw Cv-ketel vervangen voor een duurzaam alternatief. Om de overstap naar alternatieve verwarmingsbronnen verder te stimuleren stelt het kabinet 100 miljoen euro beschikbaar voor de aanschaf en installatie van een warmtepomp, zonneboiler, pelletkachel of biomassaketel. Die subsidie kan bij een hybride warmtepomp oplopen tot €1.800,-. Zo wordt energie besparen en duurzaam wonen extra aantrekkelijk.

#Energiebesparendoejenu

In de campagne Energie besparen doe je nu komen Nederlanders aan het woord die de overstap al hebben gemaakt naar een geïsoleerd huis en duurzame verwarming. Wie ook zijn huis wil verduurzamen kan op energiebesparendoejenu.nl zien welke maatregelen in hun situatie de meeste energie kunnen besparen. Bijvoorbeeld betere isolatie van dak, gevel, vloer of ramen. Of het installeren van een warmtepomp, zonneboiler, biomassaketel of pelletkachel als alternatief voor de CV-ketel. Op de website staan ook links naar adviseurs, leveranciers en installateurs.

Van het aardgas af

In Nederland staan ongeveer 9 miljoen gebouwen, waarvan 8 miljoen woningen. Die dragen voor 16 procent bij aan de totale uitstoot van CO2 in Nederland. Al deze gebouwen moeten op den duur een alternatief krijgen voor aardgas om te verwarmen en te koken.

Om inzicht te krijgen in energiebesparing in Nederlandse huishoudens is een peiling uitgevoerd onder huiseigenaren. Daaruit blijkt dat 90 procent van de Nederlandse huishoudens wel eens gehoord heeft dat we van het aardgas af gaan. Ruim een kwart denkt zelfs dat we in het komende decennium (2021-2030) al helemaal geen gas meer gebruiken

Beeld: EZK