29 juni 2017

Aardgasvrij in 2050: hoe werkt de gemeente daaraan?

In 2050 moeten alle Rotterdamse wijken van gas los zijn. Om dit te realiseren, is een jarenlang traject nodig. Wat zijn de stappen die de gemeente nu al neemt?

In Rotterdam moeten vanaf nu zo'n achtduizend woningen per jaar van het gas af. De gemeente wil namelijk werken aan een schonere lucht, meer werkgelegenheid en comfortabel wonen. Om dit voor elkaar te krijgen, moet nog veel werk worden verzet.

Wijken en infrastructuren in kaart brengen

De gemeente brengt eerst alle wijken en infrastructuren in kaart. Daarna bepaalt ze hoe en wanneer elke wijk aangepakt wordt. Rondom de werkzaamheden blijft de gemeente in gesprek met de bewoners. Om ze te vertellen wat er gebeurt, maar ook om erachter te komen wat eventueel nog meer speelt in een wijk, zodat ze aanpassingen kunnen koppelen aan werkzaamheden die toch al plaatsvinden. Denk bijvoorbeeld aan het bestraten van de wijk.

Regelgeving aanpassen

Om de energietransitie door te kunnen zetten, zijn ook nieuwe regels nodig. Nu bestaat er namelijk nog geen wettelijke basis om gasvoorzieningen uit de wijken te halen, wettelijk heeft iedere inwoner zelfs recht op een gasaansluiting. Het is dus belangrijk dat die aansluitplicht op gas verandert in een recht op warmte.

Steun van het Rijk

Tot slot is er ook financiƫle steun van het Rijk nodig. De meeste maatregelen verdienen zichzelf (snel) terug, maar eerst zijn natuurlijk investeringen nodig. De maatregelen niet nemen, is geen optie. Niet alleen vanwege de klimaatdoelstellingen; ook om alle inwoners energiezekerheid te kunnen blijven bieden. Gas wordt steeds duurder en raakt langzaam op. De gemeente wil daarom nu al werken aan zekerheid voor de toekomst.

Gerelateerd nieuws